Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αναγνωστάκης: Προστασία για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών

Ερώτηση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης  και Ανταγωνιστικότητας κατάθεσε σήμερα ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, με αφορμή χθεσινή παρέμβαση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν.4161/2013 εξασφαλίζεται  το ακατάσχετο των λογαριασμών καταθετών, αφού αποδειχθεί ότι οι λογαριασμοί αυτοί προέρχονται από μισθοδοσία, συντάξεις ή άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα, που δεν υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με το Συνήγορο του Καταναλωτή, τα τραπεζικά ιδρύματα αρνούνται  να δεχτούν δηλώσεις των πελατών  τους, που ενημερώνουν για το είδος του λογαριασμού, ώστε να εξασφαλιστεί το ακατάσχετο.

Ο βουλευτής της Εύβοιας ρωτά το Υπουργείο, αν έχει προωθήσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή οδηγίες προς τα τραπεζικά ιδρύματα, που θα αποτρέπουν την παράνομη δήμευση ή κατάσχεση.  Το Υπουργείο καλείται επίσης να απαντήσει, αν για τα τραπεζικά ιδρύματα, υπερισχύει η εντολή κατάσχεσης ή δήμευσης που αποστέλλουν οι κρατικοί φορείς, έναντι της εξαίρεσης από κατάσχεση ή δήμευση βάση του άρθρου 20 του Ν. 4161/2013.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...