Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Λουτρά Αιδηψού: με τον αέρα της Μπελ Επόκ

Νέες και νέες αναζητούν στα νερά των 60 πηγών της περιοχής την κρυμμένη δύναμη της αναζωογόνησης


ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ / ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Με κύριο χαρακτηριστικό την αίγλη που τα συνοδεύει από τα παλιότερα χρόνια, τα λουτρά Αιδηψού ίσως είναι από τα πιο διάσημα της Ελλάδας. Η ιστορία τους αρχίζει λίγο πριν από τον 4ο αιώνα π.Χ. και συνεχίζεται με το πέρασμα του χρόνου πάντα με τη σφραγίδα της λειτουργίας των υδροθεραπευτηρίων.

Ο Στράβων τα αναφέρει ως «Θερμά Ηρακλέους», καθώς, σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ηφαιστο να προικίσει την περιοχή με τα ζεστά ιαματικά νερά, για να τα χαρίσει στον Ηρακλή. Η αξιοποίησή τους γνώρισε άλλοτε ύφεση και άλλοτε έξαρση, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά αντιλήψεις για τη λουτροθεραπεία, για να φτάσουμε στο 1896 και την κατασκευή του πρώτου μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος «Θέρμαι Σύλλα», το οποίο το 1988 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κι έτσι διατηρήθηκε ανέπαφη η αρχιτεκτονική του όψη.

Πλούσιοι και διάσημοι

Ακολούθησε η άνθηση της Μπελ Επόκ, με τα ξενοδοχεία να χτίζονται το ένα μετά το άλλο και τα σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής να παρελαύνουν από την Αιδηψό. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωστής Παλαμάς, η Μαρίκα Κοτοπούλη και αργότερα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο ήταν ανάμεσα στους διάσημους που χαλάρωσαν στο όμορφο περιβάλλον της περιοχής. Οι επιφανείς λουόμενοι εξακολουθούν να είναι πολλοί και στα μεταγενέστερα χρόνια, προσθέτοντας πόντους στην αίγλη της, ενώ με τη βελτίωση της πρόσβασης, που γινόταν και από την Αρκίτσα, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι επισκέπτες της. Εξάλλου, ακόμη και χωρίς τα λουτρά θα άξιζε να επισκεφτεί κάποιος την Αιδηψό, καθώς πρόκειται για έναν πολύ γραφικό οικισμό, χτισμένο στις ακτές της βόρειας Εύβοιας.

Εγκαταστάσεις

Τα ξενοδοχεία με εσωτερικές εγκαταστάσεις αφθονούν, ενώ υπάρχει και το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, το οποίο λειτουργεί όλο το χρόνο, για να πραγματοποιήσετε το πρόγραμμα των επισκέψεων που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αρτιότερα στη χώρα μας. Εκτός των κανονικών διαθέτει και λουτήρες ειδικών θεραπειών, άκρων, σκοτσέζικο ντους, ενώ η ανοιχτή πισίνα, όσο ο καιρός είναι καλός, καλύπτει τις ανάγκες της υδροθεραπείας με χαμηλό κόστος. Το φυσικοθεραπευτήριο με τα όργανα εκγύμνασης και ηλεκτροθεραπείας βοηθά στην αμεσότερη και πιο δεκτική αντίδραση του οργανισμού στη λουτροθεραπεία.

«Μύκονος της τρίτης ηλικίας»

Πριν αρχίσουν να γίνονται της μόδας οι εναλλακτικές θεραπείες φέρνοντας και τους νέους πιο κοντά στις φυσικές μεθόδους αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας, η Αιδηψός χαρακτηριζόταν «Μύκονος της τρίτης ηλικίας», καθώς προσέλκυε κυρίως ανθρώπους άνω των εξήντα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με τη σημαντική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, η εικόνα αυτή δείχνει να ανατρέπεται.
Νέοι και μεγαλύτεροι ψάχνουν στα νερά των 60 πηγών της περιοχής, πέρα από την αναζωογόνηση, μια λύση για διάφορες παθήσεις: εκφυλιστικές αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες, σπονδυλοαρθρίτιδες, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, μετατραυματικές δυσμορφίες και αγκυλώσεις, ημικρανίες, τενοντίτιδες, χρόνιες γυναικολογικές παθήσεις, αγγειοπάθειες, παθήσεις του ενδοκρινολογικού κύκλου.

Αλλες θεραπείες

Εκτός από την κλασική υδροθεραπεία, υπάρχει η δυνατότητα οι επισκέπτες των λουτρών να επιλέξουν τη λασποθεραπεία, που μπορεί να γίνει είτε τοπικά, με επάλειψη των σημείων που πάσχουν, είτε με ολική κάλυψη του σώματος. Η άλλη επιλογή είναι η ποσιθεραπεία, με πόσιμο νερό από τις πηγές, που έχει διουρητική δράση και δρα ευεργετικά σε όλες τις μορφές ουλίτιδας. Φυσικά, δε λείπουν από τα προγράμματα και οι θεραπείες αισθητικής προσώπου και σώματος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...