Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΜΕ: Συνάντηση με τα σωματεία των εργοστασίων που έχει σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας  Εύβοιας του Πανεργατικού Αγωνιστικού  Μετώπου πραγματοποίησε συνάντηση  με τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργοστασίων  που έχει σταματήσει η παραγωγική δραστηριότητα (Τσιμέντα Χαλκίδας, Σέλμαν, Νεοσέτ, Ιντερκέμ, Μηχανική) και έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου της Περιφερειακής ενότητας Εύβοιας. 

Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, την μέχρι τώρα πορεία της κινητοποίησης, τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη συζήτηση εκτέθηκαν από  τους εκπροσώπους των σωματείων  τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι, με χρέη σωρό, με την απειλή της έξωσης, της διακοπής του ρεύματος και  του νερού, με το σταμάτημα φροντιστηρίων  και σπουδών των παιδιών τους, με την αδυναμία να καλύψουν άμεσες ανάγκες επιβίωσης.

Εκ μέρους της Γραμματείας  Ευβοίας του ΠΑΜΕ δηλώθηκε για  μία ακόμη φορά η στήριξή στα  δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, όπως άλλωστε έγινε και από την  πρώτη ημέρα του αγώνα με την  παρουσία τους. Επισημάνθηκε ότι η  στήριξη αυτή έχει χτιστεί σε βάθος  χρόνου και δεν έχει καμία σχέση  με το σουλάτσο που κάνει ο κάθε απίθανος για να βγάλει μία φωτογραφία δίπλα στους εργάτες που αγωνίζονται.

Η προσπάθεια που κάνει  το ΠΑΜΕ προσπαθεί να είναι ουσιαστική: Σε κάθε τόπο δουλειάς που παρεμβαίνουμε, σε κάθε ΓΣ σωματείου, αναδεικνύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργάτες και οι εργάτριες αυτών των 5 εργοστασίων. Επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους όλων των χώρων δουλειάς όχι μόνο για να σταθούν αλληλέγγυοι, αλλά γιατί η εμπειρία από τα σταματημένα εργοστάσια πρέπει να αξιοποιηθεί από όλη την εργατική τάξη και το λαό. Είναι ζήτημα που αφορά ΟΛΟΥΣ αφού ανά πάσα ώρα και στιγμή όλη η εργατική τάξη και ο λαός κινδυνεύει να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις καθώς η παραγωγική δραστηριότητα βρίσκεται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί σχεδιάζουν με κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις ανάγκες της κοινωνίας.

Στηρίζουμε  τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων  για:

Άμεση επαναλειτουργία των εργοστασίων.
Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις που έχουν γίνει.
Άμεση πληρωμή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων.
Να κολληθούν τα ένσημα των εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Ταυτόχρονα  απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης  απλήρωτων και απολυμένων:

Καταβολή έκτακτου επιδόματος ύψους 1000€ για τον καθένα μέσω του ΟΑΕΔ.
Πάγωμα πληρωμής δανείων - καρτών. Κανένας πλειστηριασμός.
Μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερής τηλεφωνίας κατά 30%. Να μην κοπεί το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο σε κανέναν.
Απαλλαγή από την καταβολή Δημοτικών τελών, χαρατσιών κλπ.
Επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για τη κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.
Παροχή υπηρεσιών υγείας χωρίς καμία επιβάρυνση.
Παροχή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης.

Παράλληλα επισημαίνουμε  την ανάγκη να απορριφθούν οι αδιέξοδες λύσεις που θέλουν να εγκλωβίσουν το εργατικό κίνημα στη διεκδίκηση αιτημάτων που δε θίγουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα. Να απορριφθούν αιτήματα που πλασάρουν πολιτικές δυνάμεις της διαχείρισης του καπιταλισμού και του κυβερνητικού – εργοδοτικού συνδικαλισμού και μιλάνε για ‘’αλλαγή κυβέρνησης’’, για ‘’καλούς και κακούς επιχειρηματίες’’ ή για ‘’αλλαγή προσώπων’’. Οι απόψεις αυτές θέλουν να κάνουν το εργατικό κίνημα ‘’νεροκουβαλητή’’ των πολιτικών τους επιδιώξεων.

Τώρα υπάρχει ανάγκη να μπει στην ημερήσια διάταξη η συσπείρωση δυνάμεων για τη δημιουργία μιας πλατιάς Λαϊκής Συμμαχίας που θα παλεύει για την ανατροπή του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά την κρίση, την ανεργία, το κλείσιμο των εργοστασίων.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεσμεύτηκαν  ότι θα συνεχίζουν να αναδεικνύουν το ζήτημα των κλειστών εργοστασίων  και θα πάρουν πρωτοβουλίες για τα προβλήματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...