Μαγικό μέρος η Καρυστία, αλλά παραμελημένη με αναγκαίες υποδομές να λείπουν
Αρθρο του ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ επίκουρου καθηγητή Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑΗ νότια Εύβοια, το ξέρω, δεν είναι ένα μέρος δημοφιλές εκλογικά, με λίγους ανθρώπους και άρα λιγοστά ψηφουλάκια. Αλλά στην πολιτική, ο πολίτης είναι πρώτα άνθρωπος και μετά αριθμός, κόντρα σε Μνημόνια και μικροπολιτικές.
Η Καρυστία λοιπόν είναι ένα μαγικό μέρος: με εξαιρετικό κλίμα (που ευνοεί την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων) και ίσως τις πιο όμορφες παραλίες από όσες είναι «δυο τσιγάρα» δρόμος από την Αθήνα. Συνάμα όμως, είναι και μια περιοχή της Εύβοιας τόσο μα τόσο παραμελημένη σε πολλές υποδομές.
Λακκούβα πρώτη. Φίλος μού έλεγε πριν από λίγες μέρες για τον Δημήτρη, που σπουδάζει στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Ρόδο, μόλις τελείωσε το 2ο έτος και φέτος το καλοκαίρι κάνει την πρακτική σε μεγάλο ξενοδοχείο στα Δωδεκάνησα. Ενώ πέρσι, έχοντας τελειώσει το 1ο έτος και κάνοντας την πρακτική του, ο Δημήτρης λάμβανε 600 ευρώ το μήνα για 10 ώρες την ημέρα «πρακτική εργασία», για τις ίδιες ώρες φέτος λαμβάνει 290 ευρώ. 10 ώρες την ημέρα επί 6 μέρες την εβδομάδα επί 4 εβδομάδες το μήνα. 240 ώρες εργασία με ανταμοιβή 290 ευρώ. Κάντε τη διαίρεση μόνοι σας. Ετσι αμείβονται οι «επί πρακτική» φοιτητές μας στη «βαριά βιομηχανία της χώρας μας», τον τουρισμό.
Λακκούβα δεύτερη. Ο Γιώργος, στα Στύρα, παράγει εξαιρετικά κρέατα, έχει τη δική του φάρμα όπου εκτρέφει ζώα. Κι ένα κατσικάκι που έχει μεγαλώσει στην Καρυστία είναι σίγουρα πιο νόστιμο από ένα αντίστοιχο που έχει μεγαλώσει σε μια βιομηχανική εκτατική μονάδα. Μου έλεγε, τις προάλλες, με κάποια απορία και παράπονο ίσως, γιατί δεν έχουμε κατοχυρώσει ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) το κατσίκι Καρύστου. Δεν είναι δύσκολο, αλλά η κρατούσα νοοτροπία δεν μπορεί να δει τα οφέλη μιας ονομασίας ΠΟΠ. Εκτός από το κατσίκι, θα μπορούσαμε να είχαμε ως ΠΟΠ και το γάλα και το τυρί που προέρχονται από το εν λόγω ζώο.
Λακκούβα τρίτη. Η Καρυστία είναι μόλις 45 λεπτά με το φέρι από την Αττική και λιγότερο από 2 ώρες από το «Ελευθ. Βενιζέλος». Θα περίμενε κανείς να έχει αναπτυγμένες μερικές τουριστικές υποδομές συνάμα με βιολογικό καθαρισμό, μαρίνες, ΧΥΤΥ, αποχέτευση, πλήρη ανακύκλωση. Μέχρι το 2012, γινόταν μόνο ανακύκλωση χαρτονιών στα Στύρα, σήμερα δεν γίνεται ούτε αυτό! Μα καλά, τόσο δύσκολο είναι να τοποθετηθούν μπλε κάδοι στην Καρυστία για ανακύκλωση συσκευασιών; Σε ένα μέρος που είναι 45 λεπτά με το φέρι από την Αττική!!!
Λακκούβα τέταρτη, πέμπτη, χιλιοστή. Ολες οι λακκούβες με διάμετρο πάνω από 50 εκατοστά από τον Πολυπόταμο ώς τα Στύρα επί της κεντρικής οδού Λέπουρα-Κάρυστος που υπάρχουν εδώ και 3 χρόνια!
Παρατηρώ τα αυτοκινητόσπιτα από Αυστρία και Γερμανία και Πολωνία που περνάνε από τα μέρη μας αυτές τις μέρες και αναρωτιέμαι πώς να σκέφτονται για το μέρος μας αυτοί οι τουρίστες.
Τόσες, μα τόσες λακκούβες στην εκλογική περιφέρεια ανθρώπων που έχουν σημαντικούς κυβερνητικούς θώκους. Πώς να την εξηγήσουμε αυτή την αμέλεια ή και αδιαφορία για την εκλογική τους περιφέρεια; Εμείς εδώ, που ψηφίζουμε και φορολογούμαστε αδιαλείπτως, δεν έχουμε δικαίωμα σε δρόμους ασφαλείς;
Και σαν μην έφταναν αυτές οι λακκούβες, πριν από λίγες μέρες διαπίστωσα ιδίοις όμμασιν ότι ο κεντρικός δρόμος στο χωριό Ζάρακες ασφαλτοστρώθηκε! Μα, καλά, ποιος αιρετός άρχοντας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κατάγεται από τους Ζάρακες και έχουν τόση υψηλή πολιτική προτεραιότητα στο πρόγραμμα ασφαλτόστρωσης; Η απάντηση γνωστή και με ονοματεπώνυμο: Α. Μπουραντάς (αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευβοίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως διαβάζουμε στο http://www.pste.gov.gr/index.php).
Το άρθρο τούτο είναι ακόμη μια καταγραφή των προβλημάτων της Εύβοιας, - παρόμοια προβλήματα υπάρχουν σε όλη την ελληνική επαρχία. Μια καταγραφή που ίσως πάει κι αυτή στράφι, αλλά είναι πολύτιμο αρχείο για τους αιρετούς του Νομού Ευβοίας (του κυβερνητικού εκπροσώπου περιλαμβανομένου) μέχρι τη λήξη της θητείας τους, αλλά και για τους πολιτικούς που θα τους ακολουθήσουν και που ελπίζω να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί!
enet.gr