Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τηλεμάθημα στην άγονη γραμμή - Οι δάσκαλοι στη Χαλκίδα, οι μαθητές στα νησιά

Τηλε μάθημα στην άγονη γραμμή Μέσα από μια οθόνη δεκάδες μαθητές δημοτικού από απομακρυσμένα μέρη και σχολεία της Ελλάδας ενώνονται σε μια τάξη, γίνονται όλοι μια παρέα και διδάσκονται ότι όλοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες στη γνώση και την εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα Τηλετάξις ολοκλήρωσε χθες το μεγάλο ταξίδι του και είναι έτοιμο από τον Σεπτέμβρη να μπει σε λειτουργία σε δώδεκα παραμεθόριες περιοχές, όπου οι μαθητές θα διδαχθούν το μάθημα των Αγγλικών και της Πληροφορικής από δασκάλους στη Χαλκίδα. Ηδη, το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πρώτη φορά πέρσι υτο νησί της Ερεικούσσας, βόρεια της Κέρκυρας, άφησε πίσω του σπουδαία αποτελέσματα, εγκαινιάζοντας εναλλακτικές λύσεις και ιδέες για την παιδεία με αρωγό την τεχνολογία. Με σταθερό ωρολόγιο πρόγραμμα, διαγωνίσματα και βαθμολογία, η Τηλετάξις προσφέρει ένα κλασικό σχολικό μάθημα με τα πιο σύγχρονα μέσα.

Το υπουργείο Παιδείας μαζί με το δημοτικό φορέα Εστίας Γνώσης Χαλκίδας και το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα, που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές από την επόμενη χρονιά. Δυσπρόσιτα Από τα 124 μονοθέσια σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα επιλέχθηκαν δώδεκα και, όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος στον Ε.Τ. , κοινό χαρακτηριστικό για όλα τα σχολεία που επιλέχθηκαν ήταν ότι αποτελούν τα πιο δυσπρόσιτα σχολεία υτα πιο απομονωμένα χωριά της Ελλάδας.

Με έδρα τη Χαλκίδα και τον πολυχώρο εκπαίδευσης Εστία Γνώσης , τα δημοτικά σχολεία στο Κάτω Βροντού Νευροκοπίου, στην Τορώνη και την Αμμουλιανή Χαλκιδικής, στο Καρκινάγρι Ικαρίας, στη Χρυσομηλιά Φούρνων, στον Κάλαμο Λευκάδας, στο Στένωμα, στον Πλάτανο και τα Αγραφα Ευρυτανίας, στην Ερεικούσσα της Κερκύρας, στον Τυμφρηστό Φθιώτιδας και την Τροιζήνα της Ερμιόνης ενώνονται για λίγες ώρες μέσα στην εβδομάδα και  ανταλλάσσουν γνώσεις μα και μοναδικές εμπειρίες.

Ηταν συγκινητικό όταν άκουσα τους τρεις μαθητές από την Ερεικούσσα να συνομιλούν με τους συμμαθητές στους στη Χαλκίδα στα Αγγλικά όταν πριν από λίγους μήνες δεν ήξεραν να αναγνωρίζουν ούτε τα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου. Είναι παιδιά που δεν θα μάθαιναν ποτέ Αγγλικά από το δημόσιο σχολείο καθώς δεν μπορεί να διοριστεί δάσκαλος Αγγλικών ούτε και να τους επισκέπτεται από την Κέρκυρα .

Στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε πέρσι στην Ερεικούσσα, συμμετέχουν 12 μονοθέσια μεταξύ άλλων του Νευροκοπίου, ins iKapias, των Φούρνων ι και ins Eupuiavias j φορά με το καραβάκι. Τα παιδιά αυτά πήραν όχι μόνο γνώσεις αλλά πάνω από όλα κατάφεραν να γνωρίσουν και να κάνουν παρέα με παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας, να δουν τι τους ενώνει και τι τους διαφοροποιεί και να χαρούν ένα διαφορετικό μάθημα , λέει ο Γιάννης Μαρκόπουλος, υπεύθυνος του προγράμματος.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα Μέσα σε μια ειδική τάξη στη Χαλκίδα ο δάσκαλος θα συνδέεται μέσω υπολογιστή με τα σχολεία την ώρα που έχουν προγραμματίσει, θα παραδίδει το μάθημα που είναι στη διδακτέα ύλη, θα γράφει στους μαθητές στο μαύρο σχολικό πίνακα και θα φροντίζει να τηρείται η ησυχία και να απαγορεύει τα σκονάκια.

Η μόνη διαφορά από ένα συνηθισμένο μάθημα είναι ότι θα μιλάει στους μαθητές του από ένα μικρόφωνο και εκείνοι θα τον βλέπουν από μια μεγάλη οθόνη πάνω στην έδρα με εκατοντάδες χιλιόμετρα να τους χωρίζουν. Τα μαθήματα θα γίνονται από το δημοτικό φορέα Εστία γνώσης , ένα χώρος παιδείας και πολιτισμού με σπουδαία εκπαιδευτική προσφορά.

Κάθε χρόνο 2.500 μαθητές γυμνασίου και λυκείου από όλη την Ελλάδα παρακολουθούν μαθήματα και ημερίδες αστρονομίας και μαθηματικών μέσα από το πρόγραμμα ΤηλΕστια . Αυτό στάθηκε η αφορμή ώστε να εγκαινιαστεί η Τηλετάξις και να εισαχθεί μέσα στο ημερήσιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων όχι για να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία του δασκάλου αλλά για να κλείσει ένα κενό στπ δημόσια εκπαίδευση στα απομακρυσμένα σχολεία. Ενθουσιασμένοι οι μαθητές Στο δημοτικό σχολείο του Καλάμου, οι δώδεκα μαθητές, αν και ακόμα δεν έχει χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι, ανυπομονούν να εξερευνήσουν τι είναι αυτό το νέο μάθημα που τους έχουν υποσχεθεί.

Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι που θα κάνουν μαθήματα μαζί με παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας που ίσως δεν θα είχαν ποτέ την ευκαιρία να επισκεφτούν και να γνωρίσουν. Είναι ένα σπουδαίο μήνυμα ότι στην Ελλάδα της κρίσης μπορούμε να δημιουργήσουμε και να παράγουμε σημαντικό έργο, αρκεί να το προσπαθήσουμε , εξηγεί στον Ε.Τ. ο αντιδήμαρχος Καλάμου, Φώτης Σώλος. Μαθητές από την Ερεικούσσα παρακολουθούν μάθημα Αγγλικών με τους συμμαθητές τους στη Χαλκίδα. Το μονοθέσιο Καρκινάγρι Ικαρίας είναι από τα πιο δυσπρόσιτα στην Ελλάδα. Το δημοτικό σχολείο Αμμουλιανής Χαλκιδικής συμμετέχει στο πρόγραμμα Τηλετάξις .



πηγή:Ελεύθερος τύπος 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...