Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ: Πανηγυρίζει η Παναγία στο Βασιλικό Χαλκίδας


ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ έγινε χτες σε ένα από τους πρώτους Ιερούς Ναούς που δεσπόζουν στην πόλη του Βασιλικού, της ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ. 



Όλες οι τοπικές , πολιτικές και στρατιωτικές αρχές έδωσαν το παρών τους ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε χτες τον εσπερινό και σήμερα τη Θεία Λειτουργία.

Ιστορικός Ναός

Το Βασιλικό όπως λένε οι κάτοικοί του δημιουργήθηκε τον 15ον αιώνα κοντά στην θάλασσα , που η περιοχή ονομάζεται Λευκαντί.


Οι Τούρκοι το 1470 αποβίβασαν στρατό στο Λευκαντί και κατέλαβαν όλη την περιοχή. Οι κάτοικοι  τρομαγμένοι από την καταστροφικότατα των Τούρκων με τις συχνές τους λεηλασίες άφησαν και απομακρύνθηκαν από την θάλασσα , και έχτισαν την πόλη τους στην περιοχή την σημερινή δηλαδή κοντά στον Πύργο στην περιοχή της σουβάλας όπως έλεγαν την τοποθεσία αυτή γιατί εκεί λίμναζαν νερά από το ποταμό Λήλα . Η μετακίνηση αυτή του πληθυσμού της πόλης έγινε περίπου το 1700 και εγκαταστάθηκαν γύρω από τον πύργο για να προφυλάσσονται από τις επιθέσεις των Σαρακηνών. Εκεί,  γύρω από τον πύργο χτίζουν την νέα πόλη τους και ως γνωστό για την θέρμη της πίστεως τους χτίζουν και την Εκκλησία τους ώστε ο Ιερός Ναός τους "να τιμάται στο πρόσωπο της γλυκιάς Παναγίας ως προστάτιδα και μεσίτρια από των πολλών κινδύνων και συμφορών" της εποχής εκείνης .


Ο σημερινός Ιερός Ναός της ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ είναι όπως λένε το τρίτο κτίσμα στην ίδια θέση εκείνη που φτιάχτηκε ο πρώτος Ιερός Ναός. Δεσπόζει Μητροπολιτικά στο Βασιλικό.


Μεγαλοπρεπής κατασκευασμένος από την προσωπική εργασία των κατοίκων  του Βασιλικού. Ο Ιερός Ναός αρχιτεκτονικά αναφέρεται ως τρίκλητη βασιλική μορφή μετά τρούλου.


Μια αναγραφή στην είσοδο ακριβώς του Ναού  αναφέρει ότι θεμελιώθηκε το 1907 από μαρτυρίες όμως μεγαλύτερων ανθρώπων δείχνει να μην θεμελιώθηκε τότε αλλά να τελείωσε η κατασκευή του το έτος αυτό αφού είχε αρχίσει να κατασκευάζεται από το 1877.

Πολλές εικόνες αναγράφουν χρονολογίες όπως το 1882 και ο πρώτος Ιερέας της ενορίας που αναφέρεται μέσα από το αρχείο της Iεράς Μητροπόλεως Χαλκίδας είναι ο π. Αναστάσιος Παπαφράγκας το 1862.

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...