Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Κύμης - Αλιβερίου για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και Αειφόρο Ανάπτυξη

Την Τρίτη 2 Ιούλη  συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης  Αλιβερίου με θέμα Η.Δ. «προτάσεις για το περιφερειακό πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας.»

 Η Λαϊκή  Συσπείρωση στην τοποθέτηση της  μεταξύ άλλων τόνισε:

Στο εκμεταλλευτικό σύστημα, που ζούμε, με δεδομένη την κυριαρχία των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου και για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, οι πολιτικές δυνάμεις που τους υπηρετούν επιδιώκουν αναθεώρηση και εξειδίκευση του Χωροταξικού Σχεδιασμού και για την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας με βάση το νέα δεδομένα που προκύπτουν :

Από την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και τα συνεχιζόμενα αντιλαϊκά μέτρα για την μεταφορά των συνεπειών της στις πλάτες των λαών.

Από το προχώρημα των αναδιαρθρώσεων στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε για να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους και φυσικά την υψηλή κερδοφορία των κεφαλαίων τους.
Από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για περισσότερη και καλύτερη πρόσβαση στις πρώτες ύλες, την ενέργεια, το φτηνό εργατικό δυναμικό, τις αγορές, τα κέρδη και την πολιτική επιρροή.
Από την καθιέρωση όσων δομών περιφερειακής και τοπικής διοίκησης προβλέπει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ σαν εργαλείων εξυπηρέτησης του πολιτικού σχεδιασμού και των επιδιώξεων τους. Σαν όργανα επιβολής της ταξικής, αντεργατικής – αντιλαϊκής τους πολιτικής.
Σε αυτή ακριβώς την βάση, επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα, κατά το δυνατόν ολοκληρωμένο, σχέδιο ανά περιφέρεια, που θα είναι προσαρμοσμένο και θα συμβαδίζει με τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας του πλούτου.

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του σχεδίου που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι :

 • Η παράδοση των υδάτινων πόρων, του ορυκτού πλούτου, των ιαματικών πηγών, των δασών, της αλιείας και όσων εκτάσεων γης προσφέρονται για γεωργική, κτηνοτροφική η ειδική τουριστική  αξιοποίηση στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Η παραχώρηση του δικαιώματος κατασκευής χρήσιμων έργων στο μεγάλο κεφάλαιο που θα κερδίσει τεράστια ποσά από την αξιοποίηση τους, πολλά χρόνια, μέσω ειδικών συμβάσεων παραχώρησης, από την πώληση υπηρεσιών ή την είσπραξη των διοδίων.
 • Η ιεράρχηση σαν αναγκαίων και επιλέξιμων των όποιων έργων με βάση τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων και  της ολιγαρχίας του πλούτου. Χαρακτηριστική είναι η άρνηση ανάληψης ευθυνών για αρδευτικά έργα και άλλα έργα υποδομής που θα αύξαναν την γεωργική παραγωγή. Για έργα που θα διευκόλυναν την κτηνοτροφία. Η απουσία ουσιαστικών σχεδίων αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.
 • Η διευκόλυνση της διείσδυσης της επιχειρηματικής δράσης σε κάθε τομέα δημοτικής ή δημόσιας δραστηριότητας. Η υποστήριξη των κάθε μορφής ιδιωτικοποιήσεων στο όνομα της, τάχα, μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του ιδιωτικού τομέα.
 • Η αναγνώριση σαν κύριων φορέων υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και Μη κυβερνητικών οργανώσεων. 
 • Η αναγνώριση της δυνατότητας πραγματοποίησης μελετών κυρίως. αν όχι αποκλειστικά, από την ιδιωτική πρωτοβουλία, με παράλληλη υποβάθμιση του ρόλου της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων που οδηγούνται σε συρρίκνωση.
 • Η ενεργός στήριξη ελαστικών μορφών απασχόλησης και εργασίας χωρίς ασφαλιστικά και άλλα σημαντικά εργατικά δικαιώματα. 

 Ξεκάθαρα προκύπτει πως όλος ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ιεραρχεί πρώτα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και φυσικά υπολογίζει πρώτα  και κύρια τις δικές της επιλογές της.

Αντίθετα, στις δράσεις και τα έργα, που αναφέρει, ασχολείται προσχηματικά με τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της ανέχειας, του υψηλού κόστους  ζωής, του βιοτικού επιπέδου των  εργαζομένων που πέφτει. Χωρίς  να ασχολείται με τις πραγματικές τους αιτίες και την ουσιαστική  αντιμετώπιση τους.

Μιλάει βέβαια για ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας για ελάχιστους, τους πιο εξαθλιωμένους, αλλά το προορίζει μόνο να παρέχει  στη λογική της φιλανθρωπίας ελάχιστα πράγματα, πολύ πίσω από τις υπάρχουσες ανάγκες

Προσχηματικά, επίσης, απασχολείται και με την παραγωγική δραστηριότητα των μικρών αγροτών  και κτηνοτρόφων. Στους αυτοαπασχολούμενους  της πόλης και του χωριού που  σταθερά, οδηγούμενοι σε τραγικά  αδιέξοδα, φθίνουν.

Σε αντιπαράθεση αυτής της λογικής τίθεται ολοκληρωμένα η δική μας διαφορετική άποψη που υποστηρίζει πως οποιοσδήποτε σχεδιασμός για να έχει φιλολαϊκό χαρακτήρα και προοπτική θα πρέπει :

 • Να συγκρούεται με τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο. Να αντιπαρατίθεται αποφασιστικά με τους σχεδιασμούς τους.
 • Να προβλέπει την αποδέσμευσή μας από τους οργανισμούς εξυπηρέτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων, όπως η Ε.Ε.
 • Να αναγνωρίζει την ανάγκη της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και να συμβιβάζεται με τον παραγωγικό συνεταιρισμό της αγροτιάς και όποιων αυτοαπασχολούμενων κρίνεται αναγκαίο για την διαβίωση του λαού.
 • Να στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό που θα αποσκοπεί στην κάλυψη όλων των αναγκών του λαού, ιεραρχημένα, σύμφωνα με όσα χρειάζονται και δικαιούνται οι εργαζόμενοι.
 • Να βάζει στην πρώτη γραμμή την αντιμετώπιση της ανεργίας, της φτώχειας, το δικαίωμα στη δουλειά, τις διατροφικές ανάγκες των εργαζομένων, την λαϊκή στέγη, την υγεία, την πρόνοια και την παιδεία. Τους νέους ανθρώπους. 

 Σε αυτή την λογική, παρακολουθούμε πολύ  προσεκτικά τις διαδικασίες που προωθούνται βιαστικά, στη βάση κάποιας μελέτης ενός ιδιωτικού γραφείου και χωρίς ουσιαστική συζήτηση, για να διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό και την εξαπάτηση του λαού. Για να δοθεί ευρύτερα η εντύπωση πως κάτι γίνεται. Πως κάτι θα γίνει.

Σε αυτή την  κατεύθυνση ρίχνουν το βάρος τους η Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, με τον μανδύα των κυβερνητικών παραγόντων και την ευθύνη της κυβερνητικής πολιτικής

Στην ίδια λογική κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπερασπίζεται  τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και αρνείται την σύγκρουση με τα μονοπώλια, ελπίζοντας να πετύχει κάποιες  παραχωρήσεις για τον λαό, ύστερα από συνεννοήσεις, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που τάχα θα κάνουν τους λύκους να λυπηθούν τα πρόβατα.

Απευθυνόμαστε στον λαό και αποκαλύπτουμε την ουσία των συζητήσεων για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Ζητάμε από όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κατανοήσουν την σημασία της αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές επιλογές και να αγωνιστούν μαζί μας για την ανατροπή τους.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Μιχαήλ".

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...