Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σύναξη με τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Μητρόπολης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων


Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών, με αποκορύφωμα την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλίσεις.

Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 7 Απριλίου 2013, όπως κάθε χρόνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, προσκάλεσε σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν το Αρχιερατικό συλλείτουργο, το οποίο τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης Αρχιμ. Ιουστίνου Μπαρδάκα και Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, με τη συμμετοχή πυκνού εκκλησιάσματος, στην οποία διηκόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.

Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε από τον Πρωτοσύγκελο π. Νικόδημο Ευσταθίου η σχετική Εγκύκλιος της  Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλίσεων, ενώ πριν την Απόλυση ομίλησε δι’  ολίγων ο Μητροπολίτης Χαλκίδος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, στο νεόδμητο και ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, ευρισκόμενο πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου της Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα), ο Μητροπολίτης μας παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη, προετοίμασαν οι συνεργάτιδές του, μετά το τέλος του οποίου προσέφερε στα παιδιά ως αναμνηστικά δώρα βιβλία εκ των εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τα οποία με την φροντίδα του Γενικού Διευθυντού της Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φανρίου κ. Αγαθαγγέλου απεστάλησαν γι’ αυτό το σκοπό στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίητς Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον κατάμεστο Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο της Πόλεως Χαλκίδος, κατά τον Κατανυκτικό Εσπερινό.

Μετά τα Απόστιχα, ο προκεκλημένος Αρχιμανδρίτης π. Ιουστίνος Μπαρδάκας ομίλησε θαυμασιώτατα προς το εκκλησίασμα με θέμα «ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΗΓΑΠΗΜΕΝΟ», αποσπώντας τα ευμενή σχόλια όλων των ακροατών για την ποιότητα και την σαφήνεια των νοημάτων, τα οποία με άψογο τρόπο προσέφερε στους πιστούς.

Άρτια απέδωσαν τους ύμνους και τα κατανυκτικά τροπάρια του Εσπερινού οι δύο Χοροί των Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση των κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή, Πρωτοψάλτου και κ. Δήμου Τσίμπου, Λαμπαδαρίου.

«Η ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ» ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Την ερχομένη Δ΄  Κυριακή των Νηστειών 14 Απριλίου 2013 στις 6.00 μ.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιωάννου τοῦ Σιναΐτου, αντί του Κατανυκτικού Εσπερινου, ο Χορός Ιεροψαλτών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνσιν του καθηγητού κ. Δήμου Τσίμπου, θα ψάλει την «Δραματουργία της Κλίμακος του Αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου», σε τάξη και μέλος του Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη.
Επίκαιρα θα κηρύξει το θείο λόγο ο Αρχιμανδρίτης π. Ανανίας Κουστένης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...