Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Σκύρος: Ο γέρος και η κορέλα

Την Καθαρή Δευτέρα γίνονται σε αυτοσχέδιους πάγκους διάφορα δρώμενα
Ο «γέρος» παριστάνει τσοπάνη ζωσµένο µε κουδούνια. Από τη µέση και κάτω φοράει άσπρο µάλλινο κοντοβράκι (κοντοβράτσι) των τσοπάνηδων, άσπρες υφαντές κάλτσες χωρίς πέλµα (τροχαδόκαλτσες) και πέτσινα σανδάλια (τροχάδια). Οι τροχαδόκαλτσες καλύπτουν µόνο τις κνήµες και στερεώνονται κάτω από το γόνατο µε µαύρες καλτσοδέτες.

Στο πάνω μέρος του σώματος, μέχρι τη μέση, φοράει την τσοπάνικη κάπα (καπότο), μαύρου χρώματος, η οποία στερεώνεται με τη μακριά υφαντή και κεντημένη ζώνη των βοσκών (ζουνάρι), που πέφτει μπροστά στο στήθος. Στη ράχη παραχώνει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματιστεί καμπούρα. Το πρόσωπο το κρύβει με μάσκα (μτσούνα) από προβιά νεογέννητου γιδιού με δύο τρύπες για τα μάτια. Στη μέση ζώνεται καμιά πενηνταριά τσοπάνικα κουδούνια που στερεώνονται από τους ώμους και στο χέρι κρατάει το τσοπάνικο στραβοράβδι στολισμένο στη λαβή με αγριολούλουδα.

Η «κορέλα» είναι η ντάμα του γέρου. Ντυμένη με παραδοσιακά σκυριανά ρούχα, με κυρίαρχο χρώμα το άσπρο ώστε να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το μαύρο χρώμα του «γέρου», έχει και αυτή καλυμμένο το πρόσωπό της. Χορεύει γύρω από τον «γέρο», καθώς αυτός βαδίζει, ανοίγοντάς του δρόμο ή προσπαθώντας να τον βοηθήσει και να τον ξεκουράσει.

Στο έθιμο συμμετέχει πολλές φορές και ο «Φράγκος», συνοδεύοντας το αποκριάτικο δίδυμο. Είναι ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα του νησιού αλλά και παντελόνι, παριστάνοντας τους Σκυριανούς που έβγαλαν τις βράκες και φόρεσαν παντελόνια (φράγκικα).

Την Καθαρή Δευτέρα όλα τα μαγαζιά της αγοράς, τα καφενεία, τα καταστήματα, τα μπαράκια, μετατρέπονται σε ταβέρνες με αυτοσχέδιους πάγκους και καθίσματα όπου στήνεται μεγάλο γλέντι που κρατά έως και μετά τα μεσάνυχτα, ενώ όσοι έχουν μεγαλύτερες αντοχές ανεβαίνουν έως το Κάστρο, όπου χτυπούν τις καμπάνες στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
- Τη θέα από το Κάστρο, όπου βρισκόταν και η αρχαία ακρόπολη.
- Τον οικισμό Πουριά και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
- Το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάις.
- Τα σκυριανά αλογάκια.
- Τα περίφημα σκυριανά ξυλόγλυπτα και τα παραδοσιακά κεντήματα και υφαντά.

Κόστος διαμονής
Από 50 έως 120 ευρώ κοστίζει το δίκλινο με πρωινό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...