Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Τα «Άπαντα» του Στέλιου Καζαντζίδη με τον Ελεύθερο Τύπο


6 βιβλία με τους στίχους των τραγουδιών που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης συνοδευόμενα από 6 cd με σπάνιες εγγραφές του από προσωπικές στιγμές (φιλικές συγκεντρώσεις, γλέντια, πρόβες κ.λπ.) θα συντροφεύσουν τους αναγνώστες του Ελεύθερου Τύπου από την Κυριακή 31 Μαρτίου. 

Για 6 συνεχόμενες Κυριακές η εφημερίδα θα προσφέρει ένα τόμο με τους στίχους μαζί με ένα αντίστοιχο cd. Ο Στέλιος Καζαντζίδης –πρώτος μεταξύ ίσων- ανήκει στην «μονάκριβη» κατηγορία των ερμηνευτών που χάρις τις απαράμιλλες ικανότητές τους, τα βιώματα, τον ψυχισμό και την ιδιοσυγκρασία τους, εξυψώνουν και κοινωνούν τα μηνύματα του λόγου και της μελωδίας που υπηρετούν, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δικαίως θεωρούνται συνδημιουργοί των τραγουδιών που αποδίδουν.

Αν αναλογιστούμε δε την ξεχωριστή φροντίδα και συνέπεια που έδειχνε ο Καζαντζίδης, στο «τι θα βάλει στο στόμα», «πως και για ποιους τραγουδάει», τότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι στίχοι των τραγουδιών που ερμήνευσε αποτελούν ζωντανά μνημεία πολιτισμού. «Ψυχογραφήματα» μιας ολόκληρης κοινωνίας και ειδικά των ταραγμών χρόνων του ΄50 και ’60 όπου ο Καζαντζίδης είχε καθοριστική συμβολή στην διαμόρφωση και εξέλιξη του λαϊκού -με την ευρύτερη έννοια του όρου- τραγουδιού.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους στίχους των τραγουδιών αυτών υπογράφουν προσωπικότητες του λόγου όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Τσάντας, η Ευτυχία, ο Βίρβος, ο Κολοκοτρώνης, ο Μητσάκης, ο Γκούτης, ο Πυθαγόρας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ο Άκης Πάνου, ο Ελευθερίου, η Τσώτου κ.ά. καθώς και ποιητές όπως ο Χριστοδούλου, ο Λειβαδίτης, ο Γκάτσος αλλά και ο Μάνος και ο Μίκης.

Επίσης παρών δίνουν και νεότεροι συνεχιστές της λαϊκής σχολής: Χαψιάδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Λούλα Παπαγιαννοπούλου, Πάριος, Λουκάς κ.ά. Την έκδοση έχουν επιμεληθεί ο συγγραφέας Πάνος Υφαντής και η Βάσω Καζαντζίδη. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη πρόταση που να κεντράρει στον «λόγο» ενός ερμηνευτή συμβαίνει για πρώτη φορά στα εκδοτικά δρώμενα. 

Με αφορμή την προσφορά του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ της Κυριακής, στους απανταχού φίλους του Στέλιου Καζαντζίδη, σε έναν πολύ όμορφο χώρο στην Αθήνα, δόθηκε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου από τον συγγραφέα Πάνο Υφαντή, την Βάσω Καζαντζίδη, τον διευθυντή σύνταξης του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ Γιάννη Τσαπρούνη, και τον δημοσιογράφο Κώστα Μπαλαχούτη. 

Η συγκεκριμένη προσφορά αφορά 6 τόμους με τους στίχους όλων των τραγουδιών που τραγούδησε ο Στέλιος, και συνοδεύονται με 6 ακυκλοφόρητα cd. 

 Ε! δεν θα μπορούσε να λείψει βέβαια από την συγκεκριμένη εκδήλωση και ο Σύλλογος Φίλων του Στέλιου Καζαντζίδη Εύβοιας «ΥΠΑΡΧΩ».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...