Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Αποστόλου: Ατεκμηρίωτο και αντισυνταγματικό το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου Αθηνά του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε στην ομιλία του τα εξής:

«Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στην τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην Συγκυβέρνηση για ίδρυση, κατάργηση, μεταβολή, μεταφορά της έδρας Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με την οποία ουσιαστικά εξουσιοδοτείται για την εφαρμογή του περίφημου σχεδίου «Αθηνά». Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει χαρακτηριστεί βεβιασμένο, απορυθμιστικό, ατεκμηρίωτο και αντισυνταγματικό από όλους τους εμπλεκόμενους στην κουτσουρεμένη έτσι και αλλιώς διαβούλευση.

Έχουμε, όμως, και ένα ακόμη στοιχείο, κύριε Υπουργέ, ένα στοιχείο που έδειξε ότι ως Συγκυβέρνηση ξεπεράσατε τα όρια. Το λέω αυτό, διότι αμφισβητήσατε το βασικό χαρακτηριστικό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως αυτοδιοικούμενης, δημοκρατικής, δημόσιας, ακαδημαϊκής κοινότητας και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στο δημόσιο τομέα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Τι έμενε, λοιπόν, να γίνει; Να αποσυρθεί το σχέδιο «Αθηνά» και να ξεκινήσετε μια ουσιαστική διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Δεν σας είπαμε εμείς ότι δε θα συμμετάσχουμε στη σχετική διαβούλευση. Με ένα άλλο σχέδιο, όμως, και βεβαίως μέσα από μια διαδικασία κυρίως ουσιαστική.

Εσείς, αγνοώντας όλα τα παραπάνω, δώσατε στη δημοσιότητα το σχέδιο «Αθηνά», αναστατώνοντας κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα, μια περιφέρεια που ταλανίζεται εκτός των άλλων και από την έλλειψη συνοχής. Σας το λέω αυτό, διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη λειτουργία μιας περιφέρειας. Και η ευθύνη ανήκει σε εσάς, ιδιαίτερα και αποκλειστικά στον Υπουργό Παιδείας.

Θέλω, αγαπητοί συνάδελφοι, να σας καταθέσω μια επιστολή του Υπουργείου Παιδείας προς το ΤΕΙ Λαμίας στις 6 Φεβρουαρίου 2013, όπου αναφέρει ότι το ΤΕΙ Χαλκίδας απορροφά το ΤΕΙ Λαμίας, το οποίο μετονομάζεται σε ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με τις ακόλουθες προτάσεις. Μετά από μερικές ημέρες πανομοιότυπο έντυπο έφυγε από τον Υπουργό Παιδείας και πήγε αυτήν τη φορά στο ΤΕΙ Λαμίας, όπου επαναλαμβάνει τα ίδια, λέγοντας απλώς ότι το ΤΕΙ Λαμίας πλέον απορροφά το ΤΕΙ Χαλκίδας και μεταφέρεται η έδρα του στη Λαμία.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό για την έλλειψη συνοχής στην περιφέρεια, που σας έλεγα προηγουμένως, και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Βέβαια, στην Εύβοια προκλήθηκε και μεγάλη αναστάτωση κυρίως γιατί στην αρχική πρόταση προβλεπόταν η μείωση της δυναμικότητας του ΤΕΙ κατά 50%. Εγώ δε θέλω να σταθώ στις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε στην τοπική κοινωνία μια τέτοια περίπτωση, όταν ξέρετε ότι ειδικά η Χαλκίδα βιώνει την τελευταία περίοδο μια ανεργία -χθες έκλεισαν τα τσιμέντα Χαλκίδας, προχθές έκλεισε η ΣΕΛΜΑΝ- η οποία ουσιαστικά έχει αποδιαρθρώσει την τοπική οικονομία.

Ιδιαίτερα, όμως, για την περίπτωση του ΤΕΙ Χαλκίδας πρόκειται για έναν πρόχειρο και αντιεπιστημονικό σχεδιασμό. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα από τα πρώτα Ιδρύματα που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, το οποίο διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις από πλευράς εγκαταστάσεων και υποδομών, όχι μόνο για να έχει ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία, αλλά για να έχει και προοπτική ανάπτυξης.

Δεν θα αναφερθώ σε αυτό που συνέβη για το ΤΕΙ Μηχανολογίας, όπου στην αρχική πρόταση θέλατε να το μεταφέρετε, όταν ουσιαστικά όλες οι προϋποθέσεις και τα συγκριτικά στοιχεία συνηγορούσαν υπέρ της ανάπτυξης του συγκεκριμένου ΤΕΙ.

Με όλα αυτά, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, αναστατώσατε τις τοπικές κοινωνίες, αναστατώσατε τους φοιτητές, οι οποίοι αν είναι δυνατόν στα μέσα μίας φοιτητικής περιόδου και σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτά που εσείς τους εντέλλεται να ακολουθήσουν.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, ανάγκασαν τον Υπουργό Παιδείας –και σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Εύβοιας- να ανακαλέσει, να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία συρρίκνωση.

Βέβαια, αυτό δεν κράτησε ούτε πέντε - δέκα ημέρες, διότι ακολούθησαν τέτοιες διαδικασίες, αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις από τη μία ημέρα στην άλλη. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν το γνωστό, «Κατόπιν ενεργειών μας δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα», πιο πέρα ο Υπουργός σε άλλες συναντήσεις αγνοούσε αυτά που υπόσχονταν ή ο ίδιος είχε υποσχεθεί. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι φτάσαμε σε μία κατάσταση η οποία, αν μη τι άλλο, ήταν κωμικοτραγική.

Εμπλέξατε, κύριε Υπουργέ, τις τοπικές κοινωνίες σε μία διαδικασία αντιπαραθέσεων, που έφτασε στα όρια του κοινωνικού αυτοματισμού και οδηγήσατε το πολιτικό σκηνικό σε αλήστου μνήμης εποχές μαυρογυαλουρισμού. Θυμάστε τι είχε γίνει στον αυτοδιοικητικό χώρο με την κοπτοραπτική που έγινε όταν εφαρμοζόταν ή ξεκίνησε το σχέδιο Καποδίστρια. Σήμερα εσείς φέρατε τις συγκεκριμένες διαδικασίες σε χειρότερη κατάσταση.

Κύριε Υπουργέ, η χωροταξική ανακατανομή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που προκύπτει από το σχέδιο «Αθηνά», δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν ενισχύει ούτε τη χωρική ανάπτυξη, ούτε βεβαίως αξιοποιεί κατάλληλα τις κτηριακές υποδομές.

Εκείνο που θέλουμε εμείς να σας πούμε είναι το εξής: Πάρτε το πίσω. Να αποσύρετε το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, διότι ουσιαστικά η σημερινή ψήφιση της τροπολογίας προεπικυρώνει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει εκδοθεί.

Απ’ αυτήν τη άποψη μην επιχαίρεστε, λοιπόν, διότι σήμερα βιώσαμε και προσεγγίσεις, ιδιαίτερα από Βουλευτές της δικής μου περιφέρειας, που αγγίζουν ουσιαστικά καινούργια διαπιστευτήρια, κύριε Πρόεδρε. Διότι ξαφνικά εμφανίστηκαν αυτοί που ήταν αντίμαχοι, πολέμιοι του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος και σήμερα σας κατέθεσαν τα διαπιστευτήρια. Να είναι καλά. Εμείς, όμως, θα είμαστε πάλι και πάντα απέναντί τους. Αποσύρετε την τροπολογία.»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...