Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Αναγνωστάκης: Να αποχαρακτηριστεί από διατηρητέα η Δημοτική Αγορά Χαλκίδας

Να αποχαρακτηριστεί το Κτήριο της Δημοτικής Αγοράς Χαλκίδας από διατηρητέο μνημείο, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Δημ. Αναγνωστάκης, βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η σημερινή, άθλια, κατάσταση ενός κτιρίου που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Δημ. Αναγνωστάκη έχεις ως εξής:

"Κύριε Υπουργέ,

παρά τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και την μαζική αντίθεση του συνόλου των φορέων της Χαλκίδας για τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος της Δημοτικής Αγοράς της πόλης ως διατηρητέου, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων υπέβαλλε θετική γνωμοδότηση (πρακτικό 11/22-03-2006) ώστε να ληφθεί η απόφαση από το ΥΠΠΟ, να χαρακτηριστεί η Δημοτική Αγορά της Χαλκίδας διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθ.6 του Ν 3028/02. Η απόφαση αυτή ήρθε σε ανατροπή παλαιότερης απόφασης (ΔΙΛΑΠ/Γ/664/15075/29-03-1990) του Υπουργείου Πολιτισμού ότι το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς δεν χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας διότι δεν καλύπτει τις αναγκαίες προϋποθέσεις που ορίζουν οι διατάξεις του Ν.1469/50.

Η σημερινή εικόνα της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας, σαφώς και δεν προδίδει κάποια ιστορική πολεοδομική ιδιαιτερότητα καθώς μεγάλο τμήμα της έχει σχεδόν καταρρεύσει, άλλο τμήμα συντηρείται με υποστυλώματα, ενώ άλλο τμήμα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά. Το σύνολο δε του κτηρίου, έχει δεχθεί πολλές παρεμβάσεις αμφίβολης αρχιτεκτονικής ή πολεοδομικής νομιμότητας που το καθιστούν επικίνδυνο.

Σημειώνουμε εδώ πως λόγω της ρυπαρότητας του κτηρίου αλλά και της αμφίβολης πλέον στατικής του ικανότητας, η πόλη της Χαλκίδας έχει καταδικαστεί να έχει στον πυρήνα της, ένα κτήριο που προσβάλει την αισθητική και δημιουργεί κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα έχει πάψει να αποτελεί κέντρο σύναξης των πολιτών εδώ και πολλά χρόνια και αυτό έχει σαν συνέπεια να καταργούνται οι όποιες αιτιάσεις για χώρο ιστορικής μνήμης. Παράλληλα η πόλη της Χαλκίδας έχει αναπτύξει ένα πολυμέτωπο εμπορικό χαρακτήρα και το εν λόγω συγκρότημα δεν αποτελεί εμπορικό κέντρο για την πόλη.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως κατά την πάροδο των χρόνων το ΥΠΠΟ, έθετε ανέφικτους στόχους και προϋποθέσεις για την αποκατάσταση του κτηρίου, ακυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ουσιαστική παρέμβαση για την αποκατάσταση του κτηρίου που το ίδιο είχε χαρακτηρίσει ως διατηρητέο.

Επιπροσθέτως, απορίες γεννά η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων στον χαρακτηρισμό της Δημοτικής Αγοράς Κορίνθου, ως μη διατηρητέο, τον Απρίλιο του 2012, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κατασκευές της ίδιας χρονικής περιόδου με ταυτόσημη δημόσια και κοινωνική λειτουργία.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ
Προτίθεστε να αποχαρακτηρίσετε το συγκρότημα της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας από διατηρητέο μνημείο, αφού αυτό αποτελεί αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής μας κοινωνίας;
Σε περίπτωση που δεν προχωρήσετε στον αποχαρακτηρισμό του συγκροτήματος, προτίθεστε να συμβάλετε στην άρση των ανέφικτων όρων που θέτουν οι υπηρεσίες έτσι ώστε επιτέλους να επιτευχθεί η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς της Χαλκίδας;

O Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Αναγνωστάκης

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...