Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Οι μεγάλοι τίμησαν - οι μαθητές αγνοούν την ηρωΐδα Λέλα Καραγιάννη

Ένα αφιέρωμα στην Ευβοιώτισσα - από τη Λίμνη - ηρωΐδα Λέλα Καραγιάννη διοργάνωσε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στη Χαλκίδα, η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας, με τη συμπαράσταση του Δήμου Χαλκιδέων, του Ε.Β. Επιμελητηρίου και του ΔΟΑΠΠΕΧ.

Το πρωΐ το πρόγραμμα περιλάμβανε εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγ. Νικολάου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην προτομή της ηρωΐδας, στην παραλία της Χαλκίδας και, στη συνέχεια, καφέ στο ξενοδοχείο «Παλίρροια».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν  το απόγευμα, στις 7.30' μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου, με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια από την Χορωδία των Παλαιών Προσκόπων της Χαλκίδας.

Το παρόν της έδωσε η εγγονή της ηρωίδας που μίλησε και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, ενώ ο δικηγόρος Δημ. Διακομόπουλος έκανε μια εμπνευσμένη ομιλία στο "Παλίρροια".

Η εγγονή της Λέλας Καραγιάννη, που φέρει και το όνομά της
Τις εκδηλώσεις τίμησαν δεκάδες Χαλκιδέοι και Χαλκιδέες απουσίαζαν, όμως, παντελώς οι νέοι. Κανείς από τους οργανωτές δεν σκέφτηκε να καλέσει τα σχολεία της πόλης να συμμτάσχουν στις εκδηλώσεις  και να γνωρίσουν οι νέοι την ηρωϊκή δράση της Λέλας Καραγιάννη. 

Η μεγάλη ηρωίδα, πολύτεκνη μητέρα (είχε 7 παιδιά), της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής Κατοχής, εκτελέσθηκε από τους φασίστες την αυγή της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο και χορεύοντας τον χορό του Ζαλόγγου, εμψυχώνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή τους υπόλοιπους μελλοθανάτους πατριώτες. Η Ακαδημία Αθηνών της είχε απονείμει το "Χρυσούν Μετάλλιον" , ενώ η προτομή της βρίσκεται στην οσό Στουρνάρα στα Εξάρχεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...