Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Κύμης

"Μπαίνει στη σειρά" και αρχίζει η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου στη Κύμη,.  Πρόκειται για την ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Κύμης με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ που δημοπρατείται στις 18-12-2012. 

Η ανάπλαση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το έργο είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» - Μέτρο 322 “Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών” .

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου, με  ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση δήλωσε ότι: «Είμαστε πολύ χαρουμένοι γιατί σήμερα ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Κύμη. Ένα έργο υψηλής αισθητικής αξίας, αντάξιας της φυσιογνωμίας της, που θα μας επιτρέψει να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Ένα έργο  που θα μας επιτρέψει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε τον παραδοσιακό οικισμό της Κύμης.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που όχι μόνο θα αλλάξει την εικόνα του εμπορικού κέντρου της πόλης αλλά θα αναβαθμίσει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Αξιοποιώντας την δυνατότητα χρηματοδότησης βάζουμε τα θεμέλια για να κάνουμε πράξη ένα έργο που θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη, κάτι που έχει μεγάλη αξία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που όλοι βιώνουμε τις συνέπειες της πιο μεγάλης κρίσης που έχει ζήσει η χώρα μας μεταπολιτευτικά».
Όσον αφορά στην αρχική ιδέα υλοποίησης του έργου, ο κ. Θωμάς, μίλησε για ένα έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και διεκδίκησε η σημερινή Δημοτική Αρχή ως μια αναγκαία παρέμβαση πνοής  για την Κύμη και την ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με την ανάδειξη της οικίας Γ. Παπανικολάου. «Ξεκινήσαμε τη προσπάθεια από το 2008 και σήμερα δικαιώνονται οι επίμονες και επίπονες προσπάθειες μας. Σήμερα υλοποιούμε ένα ζωτικής σημασίας έργο, δίχως να επιβαρύνουμε ούτε ένα ευρώ τους συμπολίτες μας, αλλά αξιοποιώντας τα χρήματα του ΕΣΠΑ». 

Το έργο αφορά το κεντρικό τμήμα του οικισμού της Κύμης, την πλατεία και τον χώρο γύρω από αυτή, συμπεριλαμβανομένης και της οικίας Γ.Παπανικολάου, όπου θα λειτουργήσει το Μουσείο Παπανικολάου αλλά και τον δρόμο που οδηγεί στο Δημαρχείο.
Εκτός από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προβλέπεται η ανακατασκευή οδοστρωμάτων, η κατασκευή πεζοδρομίων ικανού πλάτους και δρόμων  με κυβόλιθους.

Στην μελέτη έχουν προβλεφθεί διαβάσεις πεζών, οδηγοί τυφλών, αλλαγή του Δημόσιου φωτισμού, αστικός εξοπλισμός (παγκάκια , καλαθάκια κλπ) διαχείριση απορριμμάτων, χώροι υγιεινής και αναβάθμιση της πλατείας του Αγίου Αθανασίου, για την οποία προβλέπονται πλακοστρώσεις, ηλιακό ρολόι, δενδροφυτεύσεις, διαμόρφωση παρτεριών, καθώς και σιντριβάνι που θα καταλήγει σε καταρράκτη στο κάτω μέρος της πλατείας.

Ακόμη προβλέπεται η ενοποίηση στο μεγαλύτερο βαθμό, του χώρου με τις περιβάλλουσες οικοδομές της δυτικής πλευράς, ώστε να είναι δυνατή η χρήση όλου του χώρου σε ειδικές εκδηλώσεις, η διατήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων αναψυχής, καθώς και η διασφάλιση των διαδρόμων ελεύθερης πρόσβασης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...