Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δυσαρέσκεια, έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα δείχνει το βαρόμετρο της Public Issue

Αβεβαιότητα για την ικανότητα της κυβέρνησης Σαμαρά να λύσει τα προβλήματα, έλλειψη εμπιστοσύνης προς όλα τα κόμματα αλλά και μικρή βελτίωση της δημοτικότητας των δεξιών πολιτικών αρχηγών δείχνει το βαρόμετρο της Public Issue.

Ειδικότερα στην έρευνα της δημοσκοπικής εταιρείας για τον ΣΚΑΪ, το 66% των ερωτώμενων απάντησαν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 20 μονάδες σε σχέση με τον Μάιο.

Εμπιστεύονται περισσότερο τον ...Κανένα!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για το ποιο κόμμα εμπιστεύονται σήμερα περισσότερο για να κυβερνήσει τη χώρα, ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης, οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν σε ποσοστό 39%.

Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία που κερδίζει την εμπιστοσύνη του 28%, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μοιράζονται τη δεύτερη θέση με 17%, και με μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ που έχει την εμπιστοσύνη του 15%. Από εκεί και πέρα, τα μικρότερα κόμματα εντυπωσιάζουν με την έλλειψη εμπιστοσύνης τους. Μόνο το 5% εμπιστεύεται τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και το 3% τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ!

Δημοφιλέστερος ο Κουβέλης

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνει περισσότερες θετικές γνώμες από κάθε άλλον πολιτικό αρχηγό. Το 64% δηλώνει ότι έχει θετική γνώμη για αυτόν, ενώ δεύτερος έρχεται ο πρωθυπουργός με 50% θετικές, που σημειώνει άλμα 19 μονάδων από τον Μάιο του 2012, αλλά έχει και 49% αρνητικές γνώμες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ελαφρώς αρνητικό ισοζύγιο (47% θετικές έναντι 51% αρνητικών) χάνοντας δύο μονάδες, ενώ τέταρτος έρχεται ο Πάνος Καμμένος με 42% θετικές γνώμες με αύξηση τριών μονάδων. Ακολουθεί από απόσταση ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 34%, ενώ Μιχαλολιάκος και Παπαρήγα ξαναμοιράζονται την τελευταία θέση με 19%. Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής σημειώνει αύξηση πέντε μονάδων.

Άλμα 12 μονάδων για τη ΝΔ στη δημοτικότητα

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη δημοτικότητα των κομμάτων, όπου η ΔΗΜΑΡ παραμένει πρώτη με ποσοστό 60% πέφτοντας μόνο δύο μονάδες μετεκλογικά. Δεύτερη η Νέα Δημοκρατία που αύξησε σημαντικά την δημοτικότητά της σε σχέση με το Βαρόμετρο του Μαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 49% από 37% που ήταν το Μάιο. Τρίτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 46% θετικές γνώμες με απώλεια δύο μονάδων, ενώ τέταρτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 42%. Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 28%, το ΚΚΕ με 21% και στην τελευταία θέση η Χρυσή Αυγή με 20% που όμως αυξάνει τη δημοτικότητά της κατά οκτώ μονάδες.

Καταλληλότερος ο Σαμαράς

Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, πρώτος έρχεται με 25% ο Αντώνης Σαμαράς, κερδίζοντας και πέντε μονάδες από τις εκλογές και μετά. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει χάσει τέσσερις μονάδες και είναι πλέον δεύτερος με 18%. Πτώση εμφανίζουν όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Φώτη Κουβέλη που μοιράζονται την τρίτη θέση με 10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22% απάντησε ότι κανείς από αυτούς δεν είναι κατάλληλος!

Για το αποτέλεσμα των εκλογών, οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 73% ότι είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι. Μόλις το 25% δήλωσε αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο.

Δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση συνεργασίας

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως οι απαντήσεις στην ερώτηση αν μπορεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας. Εκεί το 47% απάντησε σίγουρα ναι ή μάλλον ναι ενώ 51% δήλωσε μάλλον όχι ή σίγουρα όχι, πράγμα που δείχνει ότι στους πολίτες επικρατεί όχι μόνο αβεβαιότητα αλλά και διχασμός για την νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, οι πρώτες εντυπώσεις είναι ελαφρά περισσότερο θετικές παρά αρνητικές. Το 45% δηλώνει ότι έχει μάλλον θετική άποψη ενώ το 43% ότι έχει μάλλον αρνητική. Να σημειωθεί όμως ότι στην αντίστοιχη ερώτηση μετά τις εκλογές του 2009, οι πολίτες απαντούσαν ότι έχουν θετική πρώτη εντύπωση για την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου σε ποσοστό 83%!

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν έχουν πείσει, καθώς μόνο το 31% έχει θετική εντύπωση, με την πλειοψηφία του 56% να δηλώνει ότι έχει αρνητική εντύπωση.

Η έρευνα έγινε από τις 5 έως τις 10 Ιουλίου σε πανελλαδικό δείγμα 1004 ατόμων με τηλεφωνικές συνεντεύξεις.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...