Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Εντολή Σαμαρά: Εδώ και τώρα, συρρικνώστε το κράτος

Αποφασισμένος να πάρει πάνω του το τεράστιο έργο της συρρίκνωσης του ελληνικού δημοσίου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που έχει δώσει εντολή να μειωθούν άμεσα οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους κατά 30%.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής 20 Ιουλίου, όπου θέλει να δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, και μετά να υποδεχτεί στην Αθήνα την Τρόικα που θα έρθει στις 24 Ιουλίου για να κρίνει την μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του Μνημονίου. Με δεδομένες τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονταν, ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας μειώνοντας κατά το 1/3 τις δαπάνες του δημοσίου. Το σχέδιο Σαμαρά προβλέπει μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών, κατάργηση επιτροπών, εξοικονόμηση πόρων από τη συστέγαση υπηρεσιών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει άμεσα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, ενισχυμένη και από το θετικό κλίμα που φαίνεται να υπάρχει στην κοινωνία, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών λέει ναι στις αποκρατικοποιήσεις. Η αρχή θα γίνει με το Ελληνικό, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΣΦΑ, και τις παραλιακές εκτάσεις στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και στην Αφάντου στη Ρόδο, ενώ δρομολογούνται οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, της ΛΑΡΚΟ, του ΟΔΙΕ, των ΕΛΤΑ, της Εγνατίας και του ΟΠΑΠ.

Με αυτές τις κινήσεις, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα εξευμενίσει την Τρόικα και θα μπορέσει να αποφύγει τόσο τις μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που ζητούν επίμονα οι τροϊκανοί όσο και τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για το 2012. Το κατά πόσο θα επιτευχθεί αυτό θα έχει φανεί μέχρι τον Σεπτέμβριο. Μέχρι την Τετάρτη ο Αντώνης Σαμαράς, σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, θα πρέπει να έχει οριστικοποιήσει το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για το 2013. Γι' αυτό, οι υπουργοί κάνουν αγώνα δρόμου για την εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...