Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

«Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός είχαν στηρίξει την κυβέρνηση του Τζανή Τζαννετάκη»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, το οποίο ασκεί κριτική στη στήριξη που παρέχει η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση, εξαπολύει με συνέντευξή του στη «metro» το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜ.ΑΡ., Σάκης Παπαθανασίου. «Πολλοί από αυτούς που σήμερα διαφωνούν, όταν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στο παρελθόν σήκωσαν το χεράκι τους και ψήφισαν την κυβέρνηση Τζαννετάκη, που είχε πολύ μικρότερο πεδίο», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τονίζει ότι η τρόικα δεν τον φοβίζει και σημειώνει ότι θα ξεκινήσει η τροποποίηση του Μνημονίου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν είναι ταμπού για το κόμμα του η κατάργηση δημοσίων οργανισμών, αρκεί «να μην απολυθούν περαιτέρω άνθρωποι».

Για τη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχουν «κόκκινες γραμμές»;

Η βασική πολιτική λογική είναι ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική που προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα για να αναθεωρηθούν πολιτικές, ώστε να αναγκαστούν οι δυνάμεις οι οποίες είναι πλειοψηφικές να αλλάξουν πολιτικές. Αξιοποιώντας αφενός μεν το καλύτερο περιβάλλον στην Ευρώπη, αφετέρου δε τους νέους συσχετισμούς. Νομίζουμε ότι οι θέσεις μας αποτυπώθηκαν στο προγραμματικό πλαίσιο. Πρώτον, η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου σε βασικούς άξονες, χρονική επιμήκυνση, αλλαγή χαρακτήρα δημοσιονομικής πολιτικής, με βελτιώσεις και άρση των αδικιών στα εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα. 
Το ζητούμενο είναι η βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Σωστά;
Ναι, η ανάπτυξη και η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής. Απέτυχε η αντίληψη ότι πρώτα θα υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή και μετά ανάπτυξη. Πρέπει να αντικατασταθεί. Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη.
Για τη ΔΗΜ.ΑΡ. το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών ή επιχειρήσεων που επιβαρύνουν το κράτος είναι ταμπού;

Δεν είναι καθόλου ταμπού για τη Δημοκρατική Αριστερά να κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί. Ασφαλώς «κόκκινη γραμμή» είναι οι θέσεις εργασίας. Να μην απολυθούν περαιτέρω άνθρωποι, να μη χαθούν νέες θέσεις εργασίας, να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα της ανεργίας. Οι άνθρωποι να μετακινηθούν, να επανακαταρτιστούν και να μπουν σε νέες θέσεις εργασίας.
Πάντως, τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και μετά από αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει μύδρους εναντίον σας, επειδή αποφασίσατε τη συμμετοχή σας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας...
Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω κάτι. Πολλοί από αυτούς που σήμερα διαφωνούν, όταν η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στο παρελθόν σήκωσαν το χεράκι τους και ψήφισαν την κυβέρνηση Τζαννετάκη, που είχε πολύ μικρότερο πεδίο. Είχε να λύσει μόνο το ηθικό ζήτημα. Το ζήτημα των σκανδάλων. Εδώ είμαστε στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και δεν θα μπούμε στην κυβέρνηση επιδιώκοντας να αλλάξουμε τις πολιτικές;
Αναφέρεστε στον κ. Δραγασάκη;

Αναφέρομαι στο ΚΚΕ και στον ενιαίο Συνασπισμό. Δεν είναι ατομικό ζήτημα. Μπροστά σε ένα σοβαρό ζήτημα, όπως ήταν το θέμα των σκανδάλων και του Ανδρέα Παπανδρέου, η Αριστερά είχε τολμήσει, και καλά έκανε. Δεν το λέω αρνητικά. Και δεν θα μπει τώρα, που υπάρχει απειλή και κίνδυνος χρεοκοπίας για τη χώρα; Εμείς αξιοποιούμε τη δύναμη που μας δόθηκε για να μετακινήσουμε πολιτικές, το χαρακτήρα των λύσεων.
Κάποιοι πάντως έχουν προεξοφλήσει την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση...

Τώρα δίνουμε τη μάχη για να πετύχει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν θέλουμε να είναι η τελευταία κυβέρνηση του ευρώ. Δεν θέλουμε η χώρα να αποτύχει και να βρεθεί εκτός ευρώ. Θέλουμε η χώρα να πετύχει και γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης.
Οι απαιτήσεις της τρόικας δεν σας τρομάζουν;

Δεν μας τρομάζει η τρόικα. Ξέρουμε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και διαρκής. Μιλήσαμε για τροποποίηση, όχι για καταγγελία σε μια νύχτα. Είχαμε την τόλμη να μιλάμε για σταδιακή απαγκίστρωση, που ξέραμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Αναλάβαμε την ευθύνη, λέγαμε καθαρά στον κόσμο την άποψή μας σχετικά με το τι είναι αληθινό και πραγματικό. Ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να το φέρουμε στην ατζέντα αυτή τη βδομάδα και αν δεν γίνει, να αποχωρήσουμε, να μη συζητήσουμε με την τρόικα. Πρόκειται για θέμα που θα λυθεί μετά από ενάμιση χρόνο. Κάνουν και λάθη τραγικά όσον αφορά στη μεθοδολογία, σαν να μην ξέρουν τα ζητήματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...