Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

ΑΛΙΒΕΡΙ: Οι Πόντιοι, ο Χάρης Σώζος και οι... άλλοι!

Πόντιοι και.. μη κατάφεραν να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αλιβερίου η προγραμματισμένη από το Τοπικό Τμήμα της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών εκδήλωση με τον συμβολικό τίτλο «ΚΕΡΙΝ ΑΡΟΘΥΜΙΑΣ», αφιερωμένη στη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων (1914-1922).
 Ήταν μια οφειλόμενη αναφορά τιμής στο Ποντιακό Ελληνισμό , ένα κερί νοσταλγίας στη θύμηση , που σκόρπισε περίσσεια συγκίνηση στο κοινό, αφού παρόμοια εκδήλωση έγινε για πρώτη φορά στην περιοχή μας.
 Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του Τ.Τ. Αλιβερίου της Ε.Ε.Σ. Γιώργος Τζάνης, τόνισε την σημασία και την αναγκαιότητα παρόμοιων δράσεων, που έχουν σαν άξονα τις ιστορικές μνήμες και την αναζήτηση του πολιτισμού στις ρίζες του, αφού αυτό αποτελεί την εγγύηση για την επιβίωση μας.
 Βασικός ομιλητής ήταν ο ηθοποιός Λάζος Τερζάς , που με παραστατικό τρόπο αναφέρθηκε στο ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού μεταφέροντας μνήμες που άντεξαν στη φθορά του χρόνου αναλλοίωτες.

 Στη συνέχεια, ο γνωστός αλιβεριώτης ηθοποιός Χάρης Σώζος φόρτισε συγκινησιακά το κλίμα απαγγέλλοντας το ποίημα του Φωκά Κανονίδη με τον τίτλο: «Ξεριζωμός»..
 Προβλήθηκε επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με πρωτογενές υλικό ,καθώς και μικρής διάρκειας video με τον ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη.
 Εντυπωσιακή παρουσία έδωσε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Χαλκίδας «ΟΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ » με Ποντιακούς χορούς συνοδεία λίρας και νταουλιού.
 Για την ποντιακή διάλεκτο και την ιστορία της έκανε σύντομη αναφορά η Ειρήνη Κανονίδη η οποία παρουσίασε και τους συντελεστές της εκδήλωσης.
 Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και ο κ. Πέτρος Μάστορης τέως ύπατος κυβερνήτης των ΑΧΕΠΑΝΣ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...