Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Οι αληθινά ελεύθεροι του όρους Τελαίθριον

από την Ειρήνη Λεριου
Σε ένα ξέφωτο στους πρόποδες του όρους Τελαίθριον κοντά στην Αιδηψό , μια χούφτα νέων ανθρώπων γεμάτοι ελεύθερα όνειρα και προσδοκίες έστησαν το εγχείρημα «Τελαίθριον». Έστησαν δηλαδή το πρώτο σχολείο  αυτάρκειας και βιωσιμότητας. Φυσικά τα εμπόδια που συνάντησαν ήταν πολλά, αλλά οι “Free and Real” όπως ονόμασαν τους εαυτούς τους, κουβαλούσαν πάντα μαζί  τους την ασπίδα της καθαρά ελεύθερης ψυχής τους, πάνω στην οποία μόλις προσέκρουαν συντρίβονταν κάθε μικρό ή μεγάλο εμπόδιο.  Οπλισμένοι με τη διάθεση να εργαστούν και να κοπιάσουν σκληρά για αυτό που ήταν αποφασισμένοι να κάνουν, οι “Free and Real” κατάφεραν το ακατόρθωτο να δημιουργήσουν τη πρώτη αυτάρκη και βιώσιμη οικοκοινότητα.

Σε έναν πλανήτη που υποφέρει από την αλόγιστη μανία του ανθρώπου , τον υπέρμετρο εγωισμό του και τη παντελή έλλειψη σεβασμού του προς τη φύση μια ταινία όπως η “The green Beautiful – La Belle Verte”  https://www.youtube.com/watch?v=-E96Ffv0Ktg  που οραματίζεται έναν πλανήτη όπου οι άνθρωποι αγαπούν και προστατεύουν τη φύση, επαναπροσδιορίζοντας τις μεταξύ τους σχέσεις όπως και όλες τις προτεραιότητες της ζωής τους  , φαντάζει υπέροχη αλλά αδύνατη να συμβεί στη πραγματική ζωή. Οι «Free and Real» αντλούν τη μαγική δύναμη που επισκιάζει το όνομα τους και τις δραστηριότητες τους, από το γεγονός ότι αυτό το αδύνατον το έκαναν 100% δυνατό. Οι «Free and Real» κατάφεραν να δημιουργήσουν μια οικοκοινότητα ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά που η εν λόγω ταινία παρουσιάζει κάποια κοινότητα η οποία βρίσκεται σε άλλο πλανήτη και σε άλλη χρονική περίοδο.  Όταν κάποιος επισκεφτεί αυτή την οικοκοινότητα στη Βόρεια Εύβοια και ζήσει εκεί , το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι η ταινία “The Green Beautiful” και αισθάνεται μια απέραντη αισιοδοξία για το γεγονός ότι σχεδόν αποτελεί μέρος μιας πραγματικής και όχι κινηματογραφικής σκηνής.

Οι “Free and Real” ζουν όλοι μαζί σε μια αυτάρκη και βιώσιμη οικοκοινότητα. Η αυτάρκεια και η βιωσιμότητα προσδιορίζεται από το γεγονός ότι καλλιεργούν ή παρασκευάζουν μόνοι τους τη τροφή τους η οποία είναι κυρίως χορτοφαγική και ωμοφαγική, διαμένουν σε καταλύματα (γιούρτ) που δε μολύνουν ή επιβαρύνουν το περιβάλλον, ακολουθούν τη χρήση κομποστικών τουαλετών μετατρέποντας τα οργανικά απόβλητα σε κομποστικό λίπασμα, χρησιμοποιούν ως είδη πρώτης ανάγκης  προϊόντα που παρασκευάζουν μόνοι τους και τα οποία είναι προσφιλή προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, υγρό πιάτων και οδοντόκρεμες χωρίς χημικά. Ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο ζωής οι «Free and Real» ή οι «Αληθινά Ελεύθερα» μας διδάσκουν πώς να ζούμε χωρίς χρήματα και σε αρμονία με τη φύση. Η αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον μιας σχέση η οποία διατηρήθηκε κατά τα αρχαία χρόνια αλλά χάθηκε κατά τα νεότερα , αποτελεί τη σημαντικότερη συνεισφορά των Free and Real προς την ανθρωπότητα.

Δημιουργώντας ένα καινούργιο, καινοτόμο σχολείο οι άνθρωποι αυτοί δέχονται συνεχώς επισκέπτες κάθε ηλικίας μέσω των δράσεων και των εργαστηρίων που διοργανώνουν τα Σαββατοκύριακα στις εγκαταστάσεις τους στην Αιδηψό και στο όρος Τελαίθριον και τα οποία ανακοινώνουν μέσω της ηλεκτρονικής τους σελίδας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κοντά τους στην οικοκοινότητα ακολουθώντας συνήθειες που δηλώνουν την αγάπη και το σεβασμό προς τη φύση,   μαθαίνοντας την αυτάρκεια και τη βιωσιμότητα ώστε να εφαρμόσουν αυτά που διδάσκονται εκεί, αργότερα στη δική τους καθημερινότητα.

Οι «Free and Real» αποτελούν μια ήρεμη, ελεύθερη δύναμη , που μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης, μια ισορροπία που διαταράχθηκε με το τέλος της αρχαιότητας και η αποκατάσταση της εγκλωβίστηκε  στα υπόγεια των βαθύτερων κινήτρων, ανελεύθερων ανθρώπινων πράξεων. Μονάχα οι αληθινά ελεύθεροι είναι ικανοί να αποκαταστήσουν τελικά αυτή την ισορροπία. Οι αληθινά ελεύθεροι του όρους Τελαίθριον!!
ysterografa.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...