Στην απάντησή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονιστής Αγροτικής Πολιτικής της Κ.Ο., Βαγγέλης Αποστόλου, για την κάλυψη των ζημιών στις καλλιέργειες ντομάτας της περασμένης χρονιάς στην ευρύτερη περιοχή Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, αναφέρει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Για τις ζημιές που προξενήθηκαν σε τοματοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Π.Ε. Εύβοιας, το Υποκατάστημα Ε.Λ.Γ.Α. Αθηνών, διενήργησε άμεσα επισημάνσεις από τις οποίες διαπιστώθηκαν ότι οι ζημιές που προξενήθηκαν οφείλονται σε προσβολές του εντόμου (λεπιδόπτερο tuta absoluta καθώς και σε ιώσεις). Αίτια που όπως αναφέρεται ανωτέρω είναι μη καλυπτόμενα.
Επιπρόσθετα, οι ζημιές αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άρθρο 4 του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων- ΚΥΑ 281245/8.04.2008-ΦΕΚ 628/τ. Β΄/9.04.2008).
Ειδικότερα, στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπεται ότι μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, οι ζημιές από ασθένειες που προκαλούνται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες ή απρόβλεπτα γεγονότα, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης.
Στις περιπτώσεις αυτές προκειμένου να τεκμηριωθεί η σοβαρότητα των ζημιών, θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι οι προσβολές αυτές, έχουν αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα σε τέτοιο βαθμό, ώστε να υπάρχει αντίκτυπο στην οικονομία μιας ευρύτερης περιοχής ή περιοχών της χώρας.
Για το σκοπό αυτό δεν έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών της Π.Ε.».
Παρόλα αυτά αν γινόταν έγκαιρα η διαπίστευση της ζημιάς και ταυτόχρονα συνδυαζόταν με την επιδίωξη της ενίσχυσης μέσω ΠΣΕΑ θα καθίστατο δυνατή η αποζημίωση των τοματοπαραγωγών της περιοχής.