Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αναγνωστάκης: Όχι σε νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, με γνώμονα την ασφαλή επανιδιωτικοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την αποφυγή νέου μνημονίου.


Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, με τα κεφάλαια του ΤΧΣ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας ή τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. Με την ερώτηση, επιχειρείται να αποσαφηνιστεί η στρατηγική, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη νέου δανεισμού.


Παράλληλα ο βουλευτής της Εύβοιας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, καθώς έτσι διακυβεύεται η ασφαλής επανιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Προς τον κ. Υπουργό Oικονομικών
Θέμα: «Κεφαλαιακή επάρκεια, αυξημένη ρευστότητα και κάλυψη χρηματοδοτικού κενού».
Κε. Υπουργέ,
Βάση των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 6 χρόνια της κρίσης, καταλήγουμε άφοβα στο συμπέρασμα πως η στήριξη του τραπεζικού συστήματος αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των κυβερνητικών στοχεύσεων, για την ανατροπή των συνθηκών του μνημονίου και των αποτελεσμάτων που αυτό επέφερε στη ζωή των πολιτών, τουλάχιστον σε επίπεδο εξαγγελιών.
Αναμφίβολα, η όποια αναπτυξιακή δράση είναι στενά συνδεδεμένη με την παροχή ρευστότητας από τα τραπεζικά ιδρύματα και τουλάχιστον μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει αποτύχει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν μια αυξανόμενη ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις της χώρας.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, θετικά είδαμε την παρέμβαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς την τρόικα, αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που παρατηρούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, από τα τελευταία τεστ αντοχής του τραπεζικού μας συστήματος. Είναι προφανές ότι όσο καθυστερεί η Τράπεζα της Ελλάδας να παραδώσει τα αποτελέσματα των ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, τόσο θα αποδυναμώνεται η ικανή επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών με συμφέροντες όρους.
Με την κυβέρνηση να προτείνει τη χρήση των εναπομεινάντων κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα των ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια, το τραπεζικό μας σύστημα θα βρεθεί και πάλι έκθετο απέναντι στους ελέγχους των διεθνών οργανισμών, που έχουν ήδη θεσπίσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αυστηρότερους κανόνες ελέγχου, θέτοντας το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 8% από 9 % που ισχύει για την Ελλάδα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  • Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ώστε να διασφαλιστεί ότι η επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα διεξαχθεί σε θετικό κλίμα;
  • Αν τα αποτελέσματα των ελέγχων καταστήσουν απαγορευτική τη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ποια εναλλακτική υπάρχει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενου νέου δανεισμού;

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...