Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στο μεγάλο Έλληνα γιατρό Γ. Παπανικολάου

 Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου (19 Φεβρουαρίου 1962) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», με τίτλο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΑΠ ΤΕΣΤ», σε σκηνοθεσία Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Το ντοκιμαντέρ ανατρέχει στη ζωή και το σημαντικό έργο του Γεωργίου Παπανικολάου, από τη Κύμη Εύβοιας, μέσα από αφηγήσεις συγγενών του, την αλληλογραφία του και αναφορές από ιστορικούς και επιστήμονες στην τεράστια σημασία του ερευνητικού και ιατρικού του έργου. Ειδική μνεία γίνεται στο ρόλο της συζύγου του Μάχης Μαυρογένους, η οποία στάθηκε με αυτοθυσία στο πλευρό του ως συνεργάτιδα και ερευνήτρια.

Ο χαράκτης και ζωγράφος Γιώργης Βαρλάμος μιλάει για την επιλογή του να απεικονίσει τον Γ. Παπανικολάου μαζί με τη σύζυγό του. Η ανιψιά του Μαρία Κόκκορη, αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του, την αγάπη του για την Τέχνη και την ιατρική επιστήμη, τη ζωή και το έργο του στις ΗΠΑ.

Ο κυτταρολόγος Γιάννης Σιάνος και ο ιστορικός της ιατρικής Σπύρος Μαρκέτος, αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο βοήθησε στη σωτηρία εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον πλανήτη από τον καρκίνο.

Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό, πρωτοσέλιδα και άρθρα εφημερίδων, ενώ περιλαμβάνεται και ανάγνωση αποσπάσματος από συνέντευξη της Μάχης Μαυρογένους το 1970 στον αμερικανικό τύπο, που αναδημοσιεύθηκε μεταφρασμένη στο περιοδικό «Γυναίκα». Επίσης, προβάλλεται ένα σύντομο βωβό απόσπασμα κινηματογραφικής λήψης, στο οποίο διακρίνεται ο Γ. Παπανικολάου εν ώρα εργασίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...