Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Ζητούν δικαίωση 2000 θύματα της θηριωδίας των Τούρκων στο Μαντούδι


Με τον εορτασμό της επετείου της επανάστασης του 1821, για 5η συνεχή χρονιά ο Kireas.org επαναφέρει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να τιμηθούν τα 2.000 αθώα θύματα της σφαγής στo Αχμέτ Αγά και το Μαντούδι.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, η σφαγή έγινε στις 23 Ιουλίου του 1823 από τις ορδές του Οθωμανού Μπερκόφτσαλη που προσπαθούσαν να καταπνίξουν την επανάσταση στην Εύβοια.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος τονίζει ότι:

" Ενώ η αποτρόπαια σφαγή έχει καταγραφεί από διάφορους ιστορικούς της εποχής και ο Δήμος την έχει έμμεσα αναγνωρίσει τιμώντας την ηρωική θυσία της Μπολοβίναινας, αρνείται πεισματικά να τιμήσει τους 2.000 σφαγιασθέντες.

Πέρυσι στις 25/4/12 το δημοτικό συμβούλιο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας αποφάσισε χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα την σύσταση 5μελούς επιτροπής, απαρτιζόμενης κυρίως από συνταξιούχους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να «καταγράψει» τα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.

Μέχρι σήμερα η επιτροπή δεν έχει παρουσιάσει κανένα πόρισμα και καμιά έκθεση προόδου για τις εργασίες της. Είναι ανεπίτρεπτο η καταγραφή της ιστορίας να γίνεται μέσο άσκησης πολιτικής ή μικροπολιτικής.

O kireas.org ζητάει το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 27 Μαρτίου και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι μέλη της επιτροπής (κκ. Τζαχρήστος και Ριτσώνης) να παρουσιάσουν τα μέχρι τώρα ευρήματα τους και την πρόοδο στις μελέτες τους.

Η πρόταση του Kireas.org είναι: 1. Να συμπεριληφθεί η θλιβερή ημέρα της σφαγής (23 Ιουλίου) στο τοπικό επέτειο-λόγιο, σαν ημέρα δημοτικού πένθους. 2. Να δημιουργηθεί ένα συμβολικό μνημείο για τα θύματα της σφαγής. 3. Να γίνει ένα πάρκο προς τιμή των θυμάτων στο πλατανόδασος Κηρέως στην γέφυρα Μαντουδίου, όπου έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σφαγή.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...