Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

O Αναγνωστάκης για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων

Συνέχεια έδωσε στις τοποθετήσεις του, ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, στη μόνιμη επιτροπή οικονομικών που συζητείται ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων. 


Ο βουλευτής της Εύβοιας που είναι ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, έκρινε αρνητικά την απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς σημειώνοντας πως έτσι απουσιάζει η κοινωνική νομιμοποίηση και αποδοχή του νόμου.

Μίλησε επίσης για συνεχείς αιφνιδιασμούς της κυβέρνησης καθώς αναμένονταν ο φόρος ακίνητης περιουσίας αλλά κατατέθηκε ένα πολυνομοσχέδιο φορολογικού περιεχομένου, το οποίο είναι το δέκατο από το τέλος του 2009. Συγκεκριμένα δήλωσε πως το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο αποτυγχάνει να εξορθολογήσει τη φορολογία, να διευρύνει τη φορολογική βάση αλλά απεναντίας οδηγεί σε κοινωνικές αδικίες και μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, συνοψίζοντας στην έλλειψη αναλογικότητας και προοδευτικότητας του φόρου ακίνητης περιουσίας, στη λανθασμένη κλιμάκωση του φόρου, στην στοχευμένα χαμηλή εισπραξιμότητα του φόρου, που θα επιφέρει πλήθος ρυθμίσεων, στην απουσία κοινωνικών εξαιρέσεων από το φόρο και στην απουσία αφορολόγητου ορίου σε κτίσματα και αγροκτήματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...