Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Αναγνωστάκης: «Αδιανόητη η τοποθέτηση διοδίων στο δρόμο Σχηματαρίου - Χαλκίδας».

Αναφορά κατάθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, ανοιχτή επιστολή  της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας αλλά και ψήφισμα διαμαρτυρίας του 9ου Περιφερειακού τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σχετικά με την εκ νέου εγκατάσταση διοδίων στο δρόμο ¨Σχηματαρίου – Χαλκίδας¨.

Οι πολίτες της Εύβοιας βιώνουν σήμερα, με ιδιαίτερη σκληρότητα, τις συνέπειες της συνεχιζόμενης ύφεσης και αδυνατούν πρακτικά να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις απαιτήσεις της καθημερινότητάς τους. Η επιπλέον επιβάρυνση με αυξημένο κόστος διοδίων, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή μέριμνα, για βελτίωση των οδικών έργων στο νομό, είναι παράλογη και απορριπτέα από όλους και θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπ’ όψη του το Υπουργείο.


Η   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Για τα διόδια, το οδικό Δίκτυο της Εύβοιας και τα μεγάλα προβλήματα


Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι οι τροποποιήσεις των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων Έργων οδοποιίας θα προωθηθούν στη Βουλή για κύρωση.
Είναι φανερό ότι ο Υπουργός, μετά και την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση βουλευτή του Νομού, δεν έχει αποδεχθεί την πρότασή μας, για την αφαίρεση από τη Σύμβαση Παραχώρησης, την είσπραξη Διοδίων από το Τμήμα ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ-ΧΑΛΚΙΔΑ για την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ.
Επομένως, παρά τις όποιες δυσκολίες που υπάρχουν είναι ώρα να παρέμβουν οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο για αυτό το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εύβοια.
Όπως έχει τονιστεί από όλους, είναι αδιανόητο να έχουμε ένα τέτοιο οδικό Δίκτυο (τον διαμήκη άξονα), χωρίς στοιχειώδη ασφάλεια, ξεπερασμένο από τα πράγματα, εδώ και πολλές δεκαετίες και να υποχρεωνόμαστε να αποπληρώνουμε για 30 χρόνια την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ που θα βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα.
Μας αντιμετωπίζουν δηλαδή σαν να μας έχουν λύσει τα προβλήματα οδοποιίας και μας ζητούν  να συμβάλλουμε και εμείς για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων οδοποιίας της χώρας.
Έχουμε ζητήσει την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, κυρίως του Διαμήκη Άξονα. Δηλαδή την ένταξη των παρακάμψεων, που έχουν ολοκληρωμένες μελέτες :
ΧΑΛΚΙΔΑΣ-ΨΑΧΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ
ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ &
ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Υπάρχουν όμως και οι μελέτες που εκπονούνται από το 2003, όπως η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ της ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ και το τμήμα ΨΑΧΝΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ, που πρέπει επί τέλους να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια και να ολοκληρωθούν ΑΜΕΣΑ.

Υπάρχει η δέσμευση του Υπουργού κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την ένταξη και κατασκευή της Παράκαμψης ΧΑΛΚΙΔΑΣ, όπως και θετική στάση για τις παρακάμψεις ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ-ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ & ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, που όπως προαναφέρθηκε έχουν ολοκληρωμένες μελέτες, αλλά με την προϋπόθεση να χαρακτηριστεί ο διαμήκης άξονας, Διευρωπαϊκό Δίκτυο. Αυτό έγινε στις 18 & 19 Νοεμβρίου, με την ολοκλήρωση του χαρακτηρισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ενταχθούν τα έργα και να χρηματοδοτηθούν από τα Κοινοτικά προγράμματα, όπως το «Ταμείο Συνοχής»κλπ.

Έχουμε ζητήσει  επίσης, η χρηματοδότηση των μελετών του βόρειου άξονα, να αντιμετωπιστεί με την ένταξή τους ως υποέργο στην παράκαμψη Χαλκίδας, κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική, αφού η χώρα μας δεν διαθέτει δικούς της πόρους(Εθνικούς πόρους).

Αυτά είναι τα θέματα προτεραιότητας για την Εύβοια και πρέπει με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστούν.

Η γνώμη μας είναι, ότι χρειάζεται κοινή δράση όλων των βουλευτών του Νομού, συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τους τοπικούς φορείς.

Όλοι γνωρίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο ενεργούν σε πολλούς Νομούς της χώρας και πάντα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα.

Όμως πρέπει ακόμα να υπενθυμίσουμε ότι αυτή την περίοδο συντάσσονται τα προγράμματα της 5ης προγραμματικής περιόδου και πρέπει οι εκπρόσωποι της Εύβοιας να ασχοληθούν ενεργά και με αυτό το σοβαρό θέμα, γιατί από αυτό θα εξαρτηθεί η αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως, η διάθεση των υπολοίπων ποσών για το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, το Φράγμα ΨΑΧΝΩΝ και των ΜΑΝΙΚΙΩΝ, Αλιευτικά καταφύγια, Λιμενικά Έργα  κ.α.
   

                                              

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...