Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο κτήριο - διαμάντι της «Αρέθουσας»

Το εργοτάξιο στο κτήριο της «Αρέθουσας» επισκέφθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης και ενημερώθηκε από τους υπευθύνους της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ -παρουσία του επιβλέποντα μηχανικού της Δ/νσης Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού- για την εκκίνηση και την πορεία των εργασιών του έργου επισκευής και μετατροπής του σε Διαχρονικό Μουσείο. 
[ Το έργο, είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ (στο Ε. Π. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-13 και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας») και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ανάδοχός του είναι η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που προσέφερε έκπτωση 41% επί προϋπολογισμού 9.106.920 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 23%) στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Γεν. Γραμματεία Πολιτισμού.
Έχει δε, χρονικό ορίζοντα παράδοσης 32 μήνες από την ανάθεσή του, δηλαδή τον Μάιο του 2015. ]
Οι εργασίες ξεκίνησαν προ μηνός και στο μέχρι τώρα διάστημα, καθαιρέθηκαν οι στέγες και τοίχοι που ήταν ετοιμόρροποι καθώς επίσης, καθαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν οι δεξαμενές που βρίσκονταν στο παλαιό κτήριο. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η ενίσχυση με τσιμεντοενέσεις των τοίχων που θα διατηρηθούν στο παλαιό κτήριο ενώ ήδη γίνονται οι πασαλλοπήξεις για ενίσχυση των θεμελιώσεων του νέου κτηρίου που προβλέπεται να κατασκευαστεί. 
Οι υπεύθυνοι της κατασκευαστικής εταιρείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον Δήμαρχο, τον διαβεβαίωσαν για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου.
 
Ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης, εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίησή» του από το ότι «μετά τη δικαίωση των πολυετών και επίμονων προσπαθειών της Δημοτικής Αρχής (για την ωρίμανση της προεργασίας, την ανάθεση της οριστικής μελέτης, τη χρηματοδότησή της, την έγκριση της από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και τη δημοπράτησή του), βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο που αποτελούσε βασική επιδίωξη, στα όρια του διακαούς πόθου, όλης της πόλης.» 
Και σημείωσε ότι «με διασφαλισμένες τις πιστώσεις και ανάδοχο μια μεγάλη εργοληπτική εταιρεία, με τεχνογνωσία και εμπειρία, είναι βέβαιο ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί». Διαβεβαιώνοντας ότι «ο Δήμος θα παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών, ώστε το έργο να παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος».
Ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης, χαρακτήρισε το έργο ως «κομβικής σημασίας στο σχεδιασμό ανάταξης της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητας της Χαλκίδας των ανοιχτών δημόσιων χώρων με κοινόχρηστο χαρακτήρα και των αποκατεστημένων μνημείων με την αξιοποίησή τους ως πολιτιστικών χώρων, αφού η υλοποίησή του θα δημιουργήσει ένα κορυφαίο σημείο αναφοράς στη ζωή της πόλης και θα αποφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία για τους πολίτες.». Και περιέγραψε το προβλεπόμενο «υπερσύγχρονο, αισθητικά αλλά και λειτουργικά πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο» Διαχρονικό Μουσείο ως «την κορωνίδα της πολιτιστικής αντεπίθεσης και της εξωστρεφούς επιλογής της πόλης.»
ΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 
Το έργο προβλέπει την επισκευή και ενίσχυση του κτιρίου της «Αρέθουσας», έτσι ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να λειτουργήσει ως εκθεσιακός τόπος καθώς και την κατασκευή ενός μακρόστενου κτηρίου στη πίσω πλευρά του οικοπέδου, το οποίο τοποθετείται παράλληλα και σε επαφή με το διατηρητέο μέσω δύο ελαφρά στεγασμένων χώρων και δύο αίθριων και στο οποίο θα φιλοξενούνται οι λοιπές πολιτιστικές λειτουργίες του συγκροτήματος .
Το διατηρητέο κτήριο θα έχει ωφέλιμο χώρο 1375 τ.μ. και θα περιλαμβάνει
-είσοδο και χώρους εξυπηρέτησης επισκεπτών καθώς και ασφαλείας, συνολικά 425 τ.μ. 
με κύρια είσοδο, χώρους εισιτηρίων και πληροφοριών, κατάστημα-πωλητήριο 70 τ.μ., βεστιάριο, αναψυκτήριο-εστιατόριο 65 τ.μ., χώρους υγιεινής κοινού, θάλαμο ελέγχου και δωμάτιο νυχτοφυλάκων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων 30 τ.μ. και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 100 τ.μ.
-εκθεσιακούς χώρους, συνολικά 950 τ.μ. 
με μόνιμες εκθέσεις πέντε ενοτήτων, των Βόρειας Εύβοιας, Παναγίτσας-Μάνικα, Λατρειών, Κοσμηματικής-Μεταλλοτεχνίας-Μικροτεχνίας και Αθλητικών Δρώμενων καθώς και χώρο περιοδικών εκθέσεων.
Το νέο κτήριο θα έχει ωφέλιμο χώρο 800 τ.μ. και θα περιλαμβάνει
-εργαστήρια συντήρησης- μελέτης ευρημάτων και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, συνολικά 200 τ.μ. 
με χώρο παραλαβής ευρημάτων, εργαστήρια συντήρησης και μελέτης κεραμικών, γυάλινων και μεταλλικών αντικειμένων, γλυπτών και ψηφιδωτών, πλυντήριο ευρημάτων και οστράκων, γραφείο συντηρητών και αρχείο συντηρήσεων, φωτογραφικό στούντιο και αρχείο, εργαστήρια ξύλου, πλεξιγκλάς και ηλεκτρολογίας 
-αποθήκες ευρημάτων και χώρων εγκατάστασης, συνολικά 220 τ.μ. 
με αποθήκες οργανικών, γυάλινων, μεταλλικών, κεραμικών, λίθινων και γλυπτών αντικειμένων με χώρο μελέτης-αρχείου τους και θησαυροφυλάκιο καθώς και αποθήκες εκθεσιακών χώρων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εργαλείων συντήρησης κτηρίου και κήπου
-χώρους εξυπηρέτησης (παραμονής και υγιεινής) προσωπικού, 30 τ.μ. 
-γραφεία διοίκησης, συνολικά 120 τ.μ. 
με χώρους υποδοχής, γραμματείας, λογιστηρίου, παρασκευαστηρίου και υγιεινής, γραφεία διευθυντή και επιστημονικού προσωπικού και μικρή αίθουσα συσκέψεων με βιβλιοθήκη
-χώρους τεχνικών εγκαταστάσεων, συνολικά 230 τ.μ. 
με χώρους ηλεκτροστασίου, μηχανοστασίου, λεβητοστασίου, κλιματισμού, δεξαμενής καυσίμων και πυροσβεστικού αντλητικού συγκροτήματος.
Στους ημιυπαίθριους χώρους 
θα λειτουργούν εκθέσεις ογκωδών γλυπτών και αναγλύφων, αρχιτεκτονικών μελών (κατά αναπαραστατικό τρόπο) και επιτύμβιων στηλών (κατ’ εικόνα των τοποθετήσεών τους στα αρχαία κοιμητήρια) ενώ η επισκευασμένη καμινάδα αναδεικνύεται σε αυτόνομο υπαίθριο έκθεμα
Στον περιβάλλοντα χώρο
προβλέπονται φυλάκια κύριας και υπηρεσιακής εισόδου, χώροι στάθμευσης προσωπικού και υπηρεσιακή αυλή καθώς και περιπατητικοί διάδρομοι και φύτευση πρασίνου σε επιφάνεια 1901 τ.μ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...