Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Πουλάνε εταιρείες αερίου (και στην Εύβοια) με προίκα τους πελάτες

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ / enet.gr

«ΠΡΟΙΚΑ» παίρνουν για 10-20 χρόνια τα συμβόλαια και τη μονοπωλιακή υποχρεωτική προμήθεια των μικρών και μεσαίων βιομηχανιών, στις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, οι τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), που βγάζει σε ένα μήνα προς πώληση η ΔΕΠΑ.

Στις 21 Οκτωβρίου, συγκεκριμένα, λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στους διαγωνισμούς που αφορούν τη δημιουργία ΕΠΑ σε τρεις περιοχές: τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια, τη Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η Στερεά Ελλάδα με τα Οινόφυτα, όπως και η Εύβοια συγκεντρώνουν τις περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη χώρα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις βιομηχανικές περιοχές και πάρκα σε Μακεδονία και Θράκη. Είναι, λοιπόν, «φιλέτο» για τον ιδιώτη αγοραστή, ο οποίος θα δημιουργήσει κοινή εταιρεία με τη ΔΕΠΑ και θα αποκτήσει τουλάχιστον το 35% στις νέες ΕΠΑ μαζί με τη διεύθυνσή τους (management).

Αυτός είναι και ο λόγος που τα συμβόλαια των μικρών και μεσαίων βιομηχανιών μαζί με την υποχρεωτική προμήθειά τους δίνονται για 10 χρόνια στην ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, ενώ για τις δύο άλλες ΕΠΑ δίνονται για 20 χρόνια. Κατά τα άλλα, οι άδειες διανομής αερίου δίνονται στις ΕΠΑ για 30 χρόνια.

Φοβούνται νέα αύξηση

Το γεγονός έχει προκαλέσει ήδη ανησυχίες στις βιομηχανίες, που δεν θα έχουν δικαίωμα να επιλέξουν προμηθευτή και όπως λένε δεν θα έχουν περιθώρια να διαπραγματευθούν τα τιμολόγιά τους, τα οποία φοβούνται πως δεν θα μειωθούν, αλλά αντίθετα μπορεί να αυξηθούν. Αυτό δήλωσε μιλώντας στην «Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Κωνσταντίνος Κουκλέλης, αναφερόμενος τόσο στα τιμολόγια όσο και στο καθεστώς που δεν επιτρέπει στις μικρές και μεσαίες βιομηχανίες να επιλέγουν προμηθευτή στην ενέργεια.

Η ΕΒΙΚΕΝ δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία χρόνια, γιατί όπως λέει ο κ. Κουκλέλης, μετά το 2010 η «ψαλίδα» στο ενεργειακό κόστος των βιομηχανιών της χώρας σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό άνοιξε πολύ.

Η ΕΒΙΚΕΝ έχει τουλάχιστον 17 βιομηχανίες- μέλη, σε επεξεργασία μετάλλων, τσιμεντοβιομηχανία και υαλουργία, ενώ ισχυρή παρουσία έχουν όλες οι βιομηχανίες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, που αποφάσισε αυτή την εβδομάδα τη διοικητική μεταφορά της έδρας του στο Βέλγιο. «Οταν δημιουργήθηκαν οι ΕΠΑ, ο στόχος ήταν να αναλάβουν να δημιουργήσουν δίκτυο που θα φέρνει παντού στην κατανάλωση το φυσικό αέριο. Ομως ανησυχούμε ότι το κόστος για την ανάπτυξη του δικτύου θα πέσει στην πλάτη των καταναλωτών. Αν οι βιομηχανίες έχουν αυξημένο κόστος 12%-15%, η ανησυχία μας είναι ότι το κόστος μπορεί να αυξηθεί τελικά μέχρι και 20%».

Σύμφωνα με τον κ. Κουκλέλη, «οι όροι του διαγωνισμού, όπως αναφέρονται στην προκήρυξη, παρέχουν στις νέες ΕΠΑ το μονοπώλιο προμήθειας και πώλησης φυσικού αερίου στις βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας για 10 χρόνια και στις βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας για 20 χρόνια».

Σε όλες τις βιομηχανίες όμως; «Σε όλες όσες καταναλώνουν μέχρι και 100 γιγαβατώρες ετησίως», λέει ο κ. Κουκλέλης. «Αν εξαιρέσουμε το πολύ 10 βιομηχανίες σε όλη την Ελλάδα, όλες οι υπόλοιπες έχουν αυτή την κατανάλωση και θα βρεθούν πελάτες σε ένα μονοπώλιο».

Shell, ΕΝΙ και ΔΕΠΑ ελέγχουν τις εταιρείες παροχής

ΜΕΧΡΙ σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου: η ΕΠΑ Αττικής, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και η ΕΠΑ Θεσσαλίας. Και τις τρεις ελέγχουν κολοσσοί, από κοινού με τη ΔΕΠΑ (που αντίστοιχα είναι ένας εμπορικός κολοσσός για τα ελληνικά δεδομένα, με τζίρο ομίλου πέρσι 1,94 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 133,5 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα:

**Η ΕΠΑ Αττικής ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και κατά 49% στη θυγατρική της πολυεθνικής Shell, Attiki Cas, που έχει και τη διοίκηση της εταιρείας.

**Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και κατά 49% στην ιταλική ΕΝΙ που έχει και τη διοίκηση της εταιρείας.

**Η ΕΠΑ Θεσσαλίας ανήκει κατά 51% στη ΔΕΠΑ και κατά 49% στην ιταλική ΕΝΙ που έχει και τη διοίκηση της εταιρείας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...