Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ

Τη «μάχη» που δίνεται για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, παραδεχόμενος ότι η σχετική διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι «πολύ δύσκολη».

«Θα πρέπει να τους αποδείξουμε ότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ό,τι θα έκανε η πτώχευση», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Τόνισε πάντως ότι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είναι «μη βιώσιμες», προσθέτοντας ότι στο φορολογούμενο γύρω στα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Όπως έκανε χθες γνωστό η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η τρόικα απέρριψε, με email προς το ΥΠΟΙΚ, την ελληνική πρόταση για εκκαθάριση εν λειτουργία και αντιπροτείνει λουκέτο, χωρίς την αποζημίωση των εργαζομένων.

Πολιτική λύση θέλει ο Πρωθυπουργός

Μετά από το βετό της τρόικας στα σχέδια για τις τρεις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες στην κυβέρνηση αναζητούν το μίτο της Αριάδνης. Το μόνο σίγουρο είναι το σχέδιο αναδιάρθωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ που είναι προγραμματισμένο να διατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Σαμαράς ζητεί «πολιτική» λύση στο θέμα και όχι τεχνοοικονομικές συζητήσεις και αναλύσεις που θα τραβήξουν σε βάθος.

Τι ακριβώς όμως εννοεί ο Πρωθυπουργός;

Σύμφωνα με συνεργάτη του, μια τεχνοοικονομική συζήτηση και ανάλυση που θα τραβήξει σε βάθος με μαθηματική ακρίβεια θα καταλήξει σε μια τεχνοκρατικού τύπου λύση που δεν θα απέχει και πολύ από την απαίτηση της τρόικας για οριστικό κλείσιμο.

Στον αντίποδα μια πολιτική λύση δεν μπορεί να παραγνωρίζει το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν. Επιπτώσεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμη και κυβερνητική κρίση που στην παρούσα φάση απεύχονται οι δανειστές μας. Εν όψει μάλιστα και του σκληρού Σεπτέμβρη με όλα τα μέτωπα ανοιχτά θα ήταν ολέθριο σφάλμα είτε για την κυβέρνηση είτε για την τρόικα να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Γι' αυτό ο κ. Σαμαράς ζητά μια πολιτική λύση. Το σίγουρο είναι ότι η εμμονή της τρόικας αυτή τη φορά προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός με όπλο του τις όποιες θετικές ενδείξεις εμφανίζονται στον στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος προγραμμάτιζε την ομιλία του στη ΔΕΘ με ραχοκοκαλιά το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά υπάρχει ένα αμυδρό φως στη άκρη του τούνελ. Το θέμα με τη ΛΑΡΚΟ ρίχνει βαριά τη σκιά του στα σχέδια του Μαξίμου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...