Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΜΗΣ

 Το νοσοκομείο της Κύμης

Διπλό έμφραγμα στην περίθαλψη

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

«Οταν πέφτει το σκοτάδι στο Κάβο Ντόρο, τίποτα άλλο δεν υπάρχει σαν παρηγοριά στη νότια Καρυστία, παρά μόνο αυτό το νοσοκομείο. Γιατί αν ένα παιδάκι, ο μη γένοιτο, χτυπήσει στην αμυγδαλιά, ή πάθει μια σκωληκοειδίτιδα, ή μια παρωτίτιδα, πού θα το πάνε οι γονείς του, αν το νοσοκομείο της Καρύστου δεν λειτουργεί κανονικά;

Αν ένας άνθρωπος, ο μη γένοιτο, πάθει ένα έμφραγμα στον Πλατανιστό, πού θα τον πάνε; Αν μια γιαγιά σπάσει τη λεκάνη της, πού θα την πάνε; Στη Χαλκίδα, 150-180 χιλιόμετρα μακριά και χωρίς ΕΚΑΒ; Ο αδερφός μου Δημήτρης αποφάσισε επιτέλους να προχωρήσει σε μια ορθοπεδική επέμβαση που έπρεπε ήδη να έχει γίνει από αρκετό καιρό. Το νοσοκομείο που έγινε η επέμβαση λέγεται Περιφερειακό Νοσοκομείο Καρύστου. Ομως δεν ξέρω αν θα λέγεται έτσι για πολύ καιρό ακόμα, το χειρότερο είναι πως δεν ξέρω αν θα υφίσταται καν».

Αφιέρωμα καρδιάς από τη Σ.Μ. προς τους λειτουργούς του Νοσοκομείου Καρύστου, το οποίο δυστυχώς απειλείται με «λουκέτο», αφού σχεδιάζεται ο υποβιβασμός του σε Κέντρο Υγείας, τη στιγμή που παρέχει πλήρη ιατρική κάλυψη σε εκατοντάδες κατοίκους της νότιας Εύβοιας.

«Βραχείας νοσηλείας»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει τα κυβερνητικά σχέδια να μετατραπεί το νοσοκομείο σε μονάδα «βραχείας νοσηλείας». «Αντί να κλείσει το νοσοκομείο, από τον εξορθολογισμό που θα γίνει σε αστικές μονάδες καλό θα ήταν να μετακινηθεί εδώ ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί και να βελτιωθεί το έργο μας» τονίζει ο Αλκιβιάδης Βόσσος, διευθυντής Ορθοπεδικής. Να σημειωθεί ότι εδώ καταφθάνουν από πολλές περιοχές, όχι μόνο της Εύβοιας, ασθενείς με κατάγματα, με προβλήματα στα άνω και τα κάτω άκρα, που χρήζουν ολικής ορθοπλαστικής, βρίσκοντας λύση στο πρόβλημά τους.

Ενα άλλο ιστορικό νοσοκομείο, αυτό που φέρει και το όνομα του παγκόσμιου Γεωργίου Παπανικολάου, με αξιόλογη συνεισφορά στην προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων μιας εκτεταμένης γεωγραφικά περιοχής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Σκύρου), με κακό οδικό δίκτυο και δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο που κάνει δυσχερέστατες τις διακομιδές εκτάκτων περιστατικών που χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης, κινδυνεύει να κλείσει εξαιτίας της μνημονιακης πολιτικής.

Το νοσοκομείο της Καρύστου
Στο Νοσοκομείο Κύμης υπάγονται 6 περιφερειακά ιατρεία και ένα πολυδύναμο της νήσου Σκύρου. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι 86 άτομα. Διαθέτει όλα τα βασικά τμήματα και κλινικές (Παθολογικό, Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Ορθοπεδικό, Παιδιατρικό), εξωτερικά ιατρεία και εργαστήρια με πλήρη και σύγχρονο εξοπλισμό, έχοντας τη δυνατότητα και για περαιτέρω ανάπτυξη. Από την 1η/8/2008 διαθέτει μονάδα τεχνητού νεφρού, με 5 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που μπορούν να καλύψουν τουλάχιστον 30 νεφροπαθείς. Μια σημαντική βοήθεια για όσους πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Οπως τονίζουν οι τοπικοί φορείς, με αυτά τα δύο νοσοκομεία εξυπηρετούνται πάνω από 60.000 άνθρωποι, όχι μόνο στους δήμους Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου, αλλά και στη Σκύρο, που εκτός των άλλων πρόκειται για τουριστικές περιοχές και το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους ξεπερνά τις 150.000, ενώ απέχουν από 2 έως 5 ώρες από το πλησιέστερο γενικό νοσοκομείο, που είναι το Νοσοκομείο Χαλκίδας. Εξασφαλίζουν τη νοσηλεία ασθενών δίχως την ανάγκη μετάβασής τους σε άλλα νοσοκομεία, στη Χαλκίδα ή την Αθήνα, με τον όποιο κίνδυνο μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους, αλλά και με την ταλαιπωρία των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους.

Δικαίωμα

Εκφράζοντας την αγωνία τους για την πορεία των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, τα δημοτικά συμβούλια Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου επισημαίνουν την αναγκαιότητα όχι μόνο διατήρησης, αλλά και αναβάθμισής τους και καλούν τους δημότες τους να είναι σε εγρήγορση για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους για δημόσια Υγεία, αλλά και τη ζωή τους στις απομακρυσμένες αυτές (προβληματικές και άγονες) περιοχές της Εύβοιας.

Ειδικά για το νησί της Σκύρου, με 4.000 κατοίκους, πληθυσμός που την καλοκαιρινή περίοδο γίνεται επταπλάσιος και πλέον από τους τουρίστες, στο οποίο υπάρχει μόνο ένα πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο (ούτε καν Κέντρο Υγείας) με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και υποδομής, το Νοσοκομείο Κύμης είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων.

Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου λοιπόν για δεκάδες χιλιάδες πολίτες των δήμων της περιοχής όχι μόνο η διατήρηση του Νοσοκομείου Κύμης ως Γενικού Νοσοκομείου, αλλά και ο εμπλουτισμός και εκσυγχρονισμός του με σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα, εργαστήρια, τμήματα και μονάδες.

Για την αναγκαιότητα λειτουργίας και των δύο νοσοκομείων ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βαγγέλης Αποστόλου τονίζει: «Η κυβέρνηση, όπως μας έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, ακολουθεί πιστά τη μνημονιακή πολιτική της, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που προκαλούν οι αποφάσεις αυτές στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Μετά τα πολλά πλήγματα που έχει υποστεί η περιοχή της νότιας Εύβοιας, ακόμα μία απόφαση για την υποβάθμιση των νοσοκομείων Κύμης και Καρύστου θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον τόπο, υποβαθμίζοντας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...