Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Κοσμοσυρροή στην Παναγία Φανερωμένη της Αρτάκης


 Πανηγυρικά γιορτάστηκαν τα εννιάμερα της Πανάγιας στον ομώνυμο ιερό ναό στην Νέα Αρτάκη Χαλκίδος, το δεύτερο μεγαλύτερο προσκύνημα στην Εύβοια μετά την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου μιας και προσελκύει χιλιάδες πιστών που ευλαβικά περιμένουν να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας καθώς και τον τόπο όπου γονατιστή η παναγία μας προσευχόταν στον Κύριο.


Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος και από άλλους ιερείς της Εύβοιας


.Στο τέλος του αρχιερατικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνας σε όλη την κωμόπολη της Αρτάκης.


Η ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ


Τρεις δεκαετίες μετά το βίαιο αποχωρισμό των Αρτακινών από τη μάνα Μικρασιατική γη και τη Μητέρα τους Παναγία τη Φανερωμένη, τη μεσημβρία της 29ης Απριλίου 1951, Κυριακής του Πάσχα, συνέβη, στη νέα τους πατρίδα, τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, ένα θαυμαστό γεγονός, το οποίο επρόκειτο να σημαδέψει την εκκλησιαστική ζωή τους.


Οκτώ κορίτσια, ηλίκίας 10 – 12 ετών, βρίσκονταν σε παραλιακή τοποθεσία και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα της ημέρας έπαιζαν και τραγουδούσαν.Ξαφνικά, σε μικρή απόσταση από τον τόπο που βρίσκονταν πρόσεξαν μία μαυροφορεμένη, εξαιρετικά όμορφη γυναίκα, γονατιστή και σε στάση προσευχής.Στα χέρια Της φορούσε χρυσά επιμανίκια και στο κεφάλι Της είχε μαύρη καλύπτρα και φωτοστέφανο.Τα μικρά κορίτσια, μπροστά σ’ αυτό το θέαμα ταράχτηκαν και γεμάτα φόβο έφυγαν από τον τόπο για να ειδοποιήσουν τους γονείς τους.


Όμως, όταν εκείνοι κατέφθασαν στον τόπο, η μαυροφορεμένη γυναίκα είχε εξαφανισθεί.Όχι όμως και τα ίχνη της παρουσίας της. Τα αποτυπώματα των γονάτων της βρίσκονταν ακόμη στο χώμα.Τα μικρά κορίτσια ανέφεραν τα γεγονότα στον Εφημέριο του χωριού, τον μακαριστό π. Σπυρίδωνα Αθανασίου και εκείνος στον επίσης μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Γρηγόριο (Πλειαθό) (1922 – 1968), ο οποίος κάλεσε τα κορίτσια που του επιβεβαίωσαν το θαύμα, λέγοντάς του μάλιστα ότι η γυναίκα εμφανίσθηκε και στον ύπνο τους, λέγοντάς τους ότι είναι η Παναγία και ότι στον τόπο της εμφανίσεώς


Της έπρεπε να χτίσουν Εκκλησία.Μετά από αυτά τα γεγονότα, ο Μητροπολίτης έδωσε την κανονική ευλογία του για να ανεγερθεί Ιερός Ναός προς τιμήν της Παναγίας, ο οποίος αργότερα έλαβε τη νομική μορφή του Ιερού Προσκυνήματος.


ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣLinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...