Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ιερό Προσκύνημα στη Ζάκυνθο

 
Η Ενορία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος πραγματοποίησε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στο νησί της Ζακύνθου και στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, από 8ης έως 10ης Ιουνίου 2013.


Κατά την άφιξή μας στη Ζάκυνθο είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να μας υποδεχθεί στο λιμάνι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος μας καλοσώρισε καί μας ευχήθηκε να έχουμε ένα όμορφο προσκύνημα στο νησί του Αγίου Διονυσίου.


Τό απόγευμα της πρώτης ημέρας επισκεφθήκαμε το Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Ελευθερώτριας και τελέσαμε την ακολουθία του Εσπερινού παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος στο τέλος του Εσπερινού μας μίλησε για το νησί της Ζακύνθου και για την ζωή του Αγίου Διονυσίου. Αναφέρθηκε με πολύ θερμά και εγκάρδια λόγια στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, με τον οποίον, όπως είπε, υπήρξαν «ομογάλακτοι» στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, καθώς στον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, π. Αιμιλιανό Χρήστου, με τον οποίο συνδέονται από τότε που ο τελευταίος υπηρετούσε ως διάκονος του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου. Στο τέλος του Εσπερινού οι αδελφές του Ησυχαστηρίου μας πρόσφεραν κέρασμα καί μας ομίλησε ο π. Χρυσόστομος, κτήτωρ και πνευματικός της Ιεράς Μονής.


Το πρωί της Κυριακής τελέσαμε την Θεία Λειτουργία στο μεγαλόπρεπο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, προεξάρχοντος του π. Αιμιλιανού, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, και στο τέλος ο Καθηγουμενος π. Διονύσιος έψαλε Παράκληση μπροστά στη Λάρνακα του Αγίου. Στο τέλος της Παράκλησης άνοιξαν την Λάρνακα και είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουμε το άφθαρτο ιερό Λείψανο του Αγίου Διονυσίου.


Επισκεφθήκαμε το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μονής καί το Αρχονταρίκι, όπου μας προσφέρθηκε κέρασμα. Αφού πήραμε και τήν ευλογία του Αγίου Διονυσίου κατευθυνθήκαμε προς τα βόρεια του νησιού. Επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Παναγίας Αναφωνήτριας, εκεί οπού μόνασε ο Άγιος Διονύσιος και εκεί συγχώρησε τον φονιά του αδελφού του. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε από ψηλά το περίφημο ναυάγιο καθώς και τα καταγάλανα νερά.

Το βράδυ δειπνήσαμε όλοι μαζί στο χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου, με χορό, τραγούδια και ευχάριστη διάθεση.

Την τελευταία ημέρα επισκεφθήκαμε και προσκυνήσαμε τό ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωσήφ του Σαμάκου, το οποίο φυλάσσεται στο χωριό Γαϊτάνι της Ζακύνθου. Μία τελευταία βόλτα στο κέντρο της Ζακύνθου καί επιβίβαση στο πλοίο για επιστροφή στη Χαλκίδα, με τις ολοκάρδιες ευχές και την πατρική αγάπη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος μας περίμενε στο Λιμάνι για να μας χαιρετίσει και να μας ευχηθεί καλή επιστροφή στην πόλη μας.

Επιστρέφοντας προς Χαλκίδα επισκεφθήκαμε τον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα και προσκυνήσαμε την Τιμία Κάρα του Αγίου καθώς και τον Σταυρό του μαρτυρίου του.

Όλοι οι εκδρομείς εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την άψογη οργάνωση και την επιτυχία του προσκυνήματος στην Ζάκυνθο, το οποίον έδωσε και την ευκαιρία της περαιτέρω σύσφιγξης των μεταξύ μας σχέσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...