Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σε κίνδυνο η Παράκαμψη Χαλκίδας


Πραγματοποιήθηκε, ειδική συνεδρίαση της επιτροπής  Περιφερειών της Βουλής, με θέμα:« Η Πορεία του ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας». Τα μέλη της επιτροπής ενημέρωσαν, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Σιμόπουλος Ευστράτιος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντάς Κλέαρχος ,  ο πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Τετριμίδας Ευάγγελος, η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γερακούδη Καλλιόπη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής αναφορά  τόσο στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας, που χειρίζεται η Περιφέρεια και είναι ύψους 212εκ. ευρώ όσο και των τομεακών προγραμμάτων, που χειρίζονται τα αρμόδια Υπουργεία και είναι συνολικού ύψους 812εκ. ευρώ.

Η απορροφητικότητα του ΠΕΠ κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα και φτάνει περίπου στο 75% του προγράμματος ενώ αντίθετα η απορροφητικότητα των τομεακών προγραμμάτων μόλις  που ακουμπά το 31% του συνόλου  των προγραμμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα  έργα που αφορούν το νομό της Εύβοιας. Δυστυχώς η ενημέρωση δεν περιείχε καλές ειδήσεις για τους Ευβοείς  πολίτες. Ο βουλευτής Εύβοιας  Δημήτρης Αναγνωστάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΓΓ Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλο, όταν πληροφορήθηκε ότι το έργο «Παράκαμψη Χαλκίδας» δεν είναι σίγουρο ότι θα δημοπρατηθεί εντός του 2013, χωρίς μάλιστα να υπάρχει σαφής τεκμηρίωση από την πλευρά του Υπουργείου.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο βουλευτής  της Δημοκρατικής Αριστεράς όταν ο Γραμματέας Δημοσίων Έργων ενημέρωσε πως όλα τα οδικά έργα, παράκαμψη Βασιλικού, Αμαρύνθου, Αλιβερίου και Μαντουδίου – Αγ. Άννας θα μετατεθούν στη νέα περίοδο 2014-2020.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε πως  είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά, που επιδεικνύει δεκαετίες τώρα το κράτος και οι κυβερνήσεις, αφού διαχειρίστηκαν τεράστια κονδύλια και δεν έλυσαν μεγάλα προβλήματα στον τομέα των υποδομών της Εύβοιας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Εύβοια έχει να δει μεγάλο έργο από τις αρχές τις δεκαετίας του 90΄όταν εγκαινιάστηκε η Υψηλή γέφυρα του νησιού.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο  βουλευτής Εύβοιας ζήτησε από  το Γενικό Γραμματέα και έγινε  αποδεκτό να πραγματοποιηθεί συνάντηση  με Ευβοϊκή αντιπροσωπεία για  να επανεξεταστεί το έργο «παράκαμψη της Χαλκίδας» και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στην τρέχουσα περίοδο και να δημοπρατηθεί εντός αυτής της περιόδου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...