Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Eπίκεντρο περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων το Αλσύλλιο της Κανήθου


Με ενέργειες του Δήμου Χαλκιδεών, το Αλσύλλιο της Κανήθου έχει μετατραπεί πέρα από χώρος ψυχαγωγίας, σε ενεργό κέντρο περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά της πόλης.

Στο Αλσύλλιο Κανήθου, (πέραν των χώρων ψυχαγωγίας) ο Δήμος Χαλκιδέων έχει δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για τη λειτουργία του και ως ενεργού κέντρου περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Συγκεκριμένα έχει δημιουργήσει έναν σταθμό περιβαλλοντικής ενημέρωσης και κέντρο φιλοξενίας των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριότητων, στην υπηρεσία του στόχου για ενίσχυση των γνώσεων, αποσαφήνιση των αξιών, ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και καλλιέργεια της συνείδησης των μελλοντικά ενεργών πολιτών ώστε να καθίστανται ικανοί να κατανοούν τις διαστάσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων και να νοηματοδοτούν οι ίδιοι την υπεύθυνη δράση και ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνία της πόλης, με τρόπο κατά τον οποίον να δημιουργούνται λιγότερα προβλήματα στο περιβάλλον και να εξασφαλίζεται ένα αειφόρο μέλλον.

Ο σταθμός, που περιλαμβάνει ξύλινο οικίσκο, με τις απαραίτητες υποδομές (χώρο αποθήκευσης, wc κ.α.) και τον κατάλληλο εξοπλισμό (pc, projector κ.α.), θα αποτελεί το σημείο αναφοράς των οργανωμένων περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων μέσα στο αλσύλλιο και το ορμητήριο των περιβαλλοντικών δράσεων έξω από αυτό.

Η πρώτη δράση στον καλαίσθητα και φιλόξενα διαμορφωθέντα χώρο του αλσυλλίου, διοργανώνεται από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και την υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων της, Θάλεια Καλαμπαλίκη-Μπάου, το 4ήμερο 26-29 Μαρτίου με την πραγματοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής αγωγής για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για δασκάλους, σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα του WWF Ελλάς.

Παράλληλα, η Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου, βρίσκεται σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υλοποίηση, έως και τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου, ενός πιλοτικού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, με τίτλο «ανακαλύπτω το πράσινο», για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων.

Ανάλογες δράσεις σχεδιάζονται –προσαρμοστικά- τόσο για τα παιδιά της Προσχολικής Αγωγής όσο και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ενώ, είναι βέβαιο ότι, οι μαθητές και οι δάσκαλοι από τα προγράμματα περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θα αποτελέσουν δύναμη ενεργούς και εθελοντικής συμμετοχής στις δράσεις της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για νέες φυτεύσεις αστικού πρασίνου και αναδασώσεις.

Παρ’ ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου ανάπλασης του Αλσυλλίου Κανήθου έχει ολοκληρωθεί και ο χώρος γεμίζει ήδη από μικρούς επισκέπτες και τους συνοδούς τους, το έργο δεν έχει διοικητικά παραληφθεί αφού γίνονται ορισμένες επιδιορθωτικές παρεμβάσεις, μετά από επισημάνσεις-υποδείξεις των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...