Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Σταϊκούρας σε Αναγνωστάκη: «Αφού πιάσουμε τους στόχους, θα αποκτήσουμε βαθμούς ελευθερίας»


Πρώιμη χαρακτήρισε την εξωγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την πορεία των εσόδων από τον πρώτο μήνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με τον κίνδυνο λήψης νέων μέτρων και την απόκλιση των δημοσίων εσόδων, που σε απόλυτες τιμές είναι περίπου 350 εκατ. ευρώ, όπως είπε.

«Εκτιμούμε ότι οι φόροι εισοδήματος θα είναι κατά 15,6% μειωμένοι σε σχέση με πέρσι, ενώ θα υπάρξει μείωση του φόρου συναλλαγών κατά 8,8% και κατά 9% στο ΦΠΑ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «με αυτά τα δεδομένα και με την απόκλιση που είχαμε τον πρώτο μήνα, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος από τον πρώτο μήνα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση». Τόνισε επίσης ότι φέτος προβλέπεται τα τακτικά έσοδα να είναι περίπου 3 δισ. λιγότερα από πέρσι, εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς των μέτρων που έχουν ληφθεί βάσει του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών στο σκέλος των εσόδων και στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι:

- Από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν θετικό και διαμορφώθηκε περίπου στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ.

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4,418 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,4% έναντι του περσινού Ιανουαρίου. Διευκρίνισε στο σημείο αυτό ότι η υστέρηση ήταν μόλις 19 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

- Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, χωρίς τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ανήλθε σε 4,374 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 17 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τον πρώτο μήνα υπήρξε υστέρηση εσόδων στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 161 εκατ. ευρώ, στους λοιπούς έμμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα στον καπνό τα έσοδα ήταν 153 εκατ. ευρώ έναντι 484 εκατ. ευρώ πέρσι τον Ιανουάριο, ενώ τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ήταν μειωμένα κατά 134 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης, ζήτησε να μάθει, στην περίπτωση που θα συνεχιστεί η αρνητική αυτή εξέλιξη το επόμενο τρίμηνο, με ποιό τρόπο θα παρέμβει η κυβέρνηση ώστε να αποκλείσει τον πιθανό κίνδυνο για νέα μέτρα.

«Διαπραγματευόμαστε με ρεαλισμό, υπεύθυνα, σοβαρά, με πράξεις και όχι λεκτικούς ακροβατισμούς και λεονταρισμούς... Τα οικονομικά προγράμματα δεν πρέπει να είναι άκαμπτα, ειδικά όταν η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Οφείλουν να ενσωματώσουν τις παραμέτρους του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος», επεσήμανε απαντώντας ο κ. Σταϊκούρας και κατέληξε λέγοντας ότι «τα αποτελέσματα του 2012 μας επιτρέπουν μια συγκεκριμένη αισιοδοξία. Αφού πιάσουμε τους στόχους, θα αποκτήσουμε βαθμούς ελευθερίας για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πολιτικές και μέτρα που αποδείχθηκαν κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...