Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ: Να προστατευθούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης για την αντιμετώπιση προβλημάτων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Θετικά δεχτήκαμε τις πρόσφατες εξαγγελίες σας για ρυθμίσεις που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η μέση οικογένεια δυσκολεύεται πλέον να φέρει εις πέρας την καθημερινότητα, ακόμα και αν δεν έχει το βάρος κάποιου δανείου.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά καθώς δεν απευθύνονται σε όλους τους τύπους δανεισμού αλλά περιορίζονται σε ρυθμίσεις που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά ενυπόθηκα δάνεια. Αναφέρουμε εδώ ότι, από το σύνολο των δανείων, ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια βρίσκεται σε καθυστέρηση ενώ για τα καταναλωτικά δάνεια η καθυστέρηση φτάνει στο 38% όπου τα περισσότερα δεν είναι ενυπόθηκα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 Η παραδοχή της ρύθμισης δανείων που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, αποκλείει ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού το οποίο αφενός δεν διαθέτει αγοραστική δύναμη και δυνατότητα απεγκλωβισμού από την υπερχρέωση και αφετέρου προϋποθέτει ότι ο καταναλωτής αρχικά θα είχε κάποια περιουσία για να υποθηκεύσει ώστε να πάρει ένα δάνειο.   Οι λόγοι όμως που στρέφεται ένας καταναλωτής στον δανεισμό, μπορεί να έχει να κάνει με αιφνίδιες αλλαγές στην ζωή του καταναλωτή όπως προβλήματα υγείας, διαζύγιο ή απώλεια εργασίας.
Ενώ, σκοπίμως νομίζουμε, παραλείπεται η ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων που οδήγησε στον υπερδανεισμό και το βάρος της υπερχρέωσης περνάει μονομερώς στον καταναλωτή για άλλη μια φορά. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από το 2000 η πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων για τον δανεισμό είχε προβλήματα που αφορούσαν
•Καταιγιστικές υπερβολικές διαφημίσεις και στρατηγικής προώθησης
•Άκριτη χορήγηση πιστώσεων κάθε μορφής
•Υψηλά επιτόκια
•Ελλιπή ενημέρωση του καταναλωτή
•Αδιαφανείς και καταχρηστικούς όρους
•Καταγγελίες συμβάσεων ακόμα και σε περιπτώσεις μικρών καθυστερήσεων
Για τους παραπάνω λόγους, ερωτάσθε κύριε Υπουργέ
Α. Προτίθεστε να επεκτείνετε τις ρυθμίσεις ώστε να αφορούν  και τα καταναλωτικά δάνεια που δεν είναι ενυπόθηκα;
Β. Με ποια κοινωνικά κριτήρια, θα εξασφαλίζει η πολιτεία τα όρια αξιοπρεπούς  διαβίωσης , μετά την  καταβολή του 30% του εισοδήματος ενός οφειλέτη ο οποίος έχει υποστεί μειώσεις μισθού για την αποπληρωμή δανείου;" 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...