Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Δημ. Σπ. Κασσαβέτη: "Η ΕΝΔΟΞΗ ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ" - Εκατοντάδες στην παρουσίαση

Το πνεύμα και το...γράμμα του Δημ. Κασσαβέτη ήταν παρόντα στην μεγάλη εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας και την Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών  για να παρουσιάσουν  το βιβλίο του αείμνηστου Δικηγόρου, πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, με τίτλο: "Η ΕΝΔΟΞΗ ΦΩΝΗ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ: Αναδρομή στην Ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας και της Δικηγορίας στην Εύβοια."

Νίκος, Βαγγελίτσα και Σπύρος Κασσαβέτης με τη σύζυγό του

Ήταν μια εκδήλωση - προσφορά που ζωντάνεψε το πνεύμα του γνωστού Δικηγόρου της Χαλκίδας και οι ομιλητές (πλην...ενός) έδωσαν το στίγμα του Δημ. Κασσαβέτη, σαν ανθρώπου, νομικού, επιστήμονα, συνδικαλιστή ενώ ακροθιγώς αναφέρθηκαν και στην πολιτική, προοδευτική, δράση του!

Ο γιος του συγγραφέα και νομικού, Νίκος Κασσαβέτης, που βαδίζει στα χνάρια του έδωσε με μεστά λόγια το "βιογραφικό σημείωμα" του πατέρα τονίζοντας την συμβολή και της Βαγγελίτσας, συζύγου του Δημήτρη και ενεργού μέλους του Ερυθρού Σταυρού.

Μίλησε για τον πατέρα, το νομικό, τον ποιητή, τον ρομαντικό αλλά και τον μοναχικό Δημ. Κασσαβέτη με την πλούσια  συνδικαλιστική δράση, σημαντική λογοτεχνική παρουσία και το πάθος για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μεσολόγγι.

Ο Νίκος Κασσαβέτης, η Βαγγελίτσα Κασσαβέτη και ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ
Τον πρόλογο και τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Λάμπρος Γκάνης , που αναφέρθηκε στο πλούσιο συνδικαλιστικό έργο του Δ. Κασσαβέτη.

Ο Νίκος Κασσαβέτης με τον Χρήστο Παγώνη
Ο Δημ. Διακομόπουλος πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας, επεσήμανε ότι τo βιβλίο παρουσιάζει με πλούσιο και μοναδικό ιστορικό υλικό την ιστορία της Δικηγορίας και του Δικηγορικού Συλλόγου στην Εύβοια από την εποχή της ίδρυσης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. "Έτσι συμπληρώνεται με μοναδικό τρόπο ένα κομμάτι της ιστορίας της Εύβοιας για το οποίο δεν υπήρχε καμία, μέχρι σήμερα, πληροφόρηση" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Κασσαβέτης με τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Κοντό
Στέλιος Μαργαρίτης - Νίκος Κασσαβέτης
Ο Παναγιώτης Κοντός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε ότι στο βιβλίο, ανάμεσα στα άλλα, γίνεται αναφορά και σε πολλές σημαντικές δίκες που έγιναν στη Χαλκίδα , όπως η δίκη του Κιλελέρ, η δίκη του Σκαρίμπα κατά του Αργύρη Βαλσαμά για το θεατρικό έργο "Η γυναίκα του Καίσαρος" κ.α. ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Κασσαβέτης, με καταγωγή από το ηρωικό Μεσολόγγι, γράφτηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας μια και ήταν ερωτευμένος με την Βαγγελίτσα του, την συμπαραστάτη σε όλους τους αγώνες του.

Στη συνέχεια μίλησε  ο Βλάσιος Ι. Παπαγρηγορίου, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

Ξεχωριστή η παρουσία του καθηγητή Αστικού Δικαίου κ. Γιάννης Καράκωστας.

Κοσμοσυρροή στο Θέατρο Παπαδημητρίου
Το κλίμα συγκίνησης που είχε δημιουργηθεί στο τέλος κορυφώθηκε , όταν παλιοί φίλοι και συνεργάτες του Δημ. Κασσαβέτη έδιναν συγχαρητήρια στα παιδιά του Νίκο και Σπύρο αλλά και την Βαγγελίτσα.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και στον Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας για να πλουτίσει τη βιβλιοθήκη του, σύμφωνα με την επιθυμία της συζύγου και των παιδιών του Δημ. Κασσαβέτη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...