Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μόνο με γραπτή έγκριση των γονέων η είσοδος ανηλίκων στα ίντερνετ καφέ

Ο συνήγορος του πολίτη προτείνει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση για την πρόσβαση παιδιών κάτω των 14 ετών στα Ίντερνετ καφέ την υποχρεωτική έγγραφη έγκριση των γονέων τους και την απαγόρευση εισόδου σε παιδιά κάτω των 16 ετών κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Σύμφωνα με έρευνες που επικαλείται η ανεξάρτητη Αρχή το 1% των εφήβων του σχολικού πληθυσμού της Αττικής είναι εθισμένο, ενώ το 12,8% μπορεί να οδηγηθεί σε εθισμό. Το 6,4% χρησιμοποιεί μέσω του Ίντερνετ τυχερά παιχνίδια και το 20% πορνογραφικό υλικό. Το σημαντικότερο είναι η υποχρεωτική έγγραφη έγκριση των γονέων ή κηδεμόνων για την πρόσβαση των ανηλίκων στα καταστήματα αυτά.
Η ανεξάρτητη αρχή συνήγορος του πολίτη προχώρησε τον περασμένο χρόνο σε ανοικτή διαβούλευση με παιδιά, γονείς και φορείς εκπαιδευτικών, ειδικών επιστημόνων και παραγόντων της πολιτικής ζωής, για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται για την ψυχική και τη σωματική υγεία των ανηλίκων η χωρίς έλεγχο και εποπτεία πρόσβασή τους στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ καφέ. Παράλληλα, ερευνώντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, διαπίστωσε ότι δεν υφίστανται νομοθετικές προβλέψεις σε ισχύ, για την είσοδο και χρήση υπηρεσιών σε τέτοιου είδους καταστήματα από ανηλίκους.
Ο συνήγορος είναι αντίθετος με μια γενική απαγόρευση της πρόσβασης ανηλίκων στα εν λόγω καταστήματα και της χρήσης των υπηρεσιών τους, οι οποίες -υπό προϋποθέσεις- μπορεί να αξιοποιούνται θετικά για την εκπαίδευση, ενημέρωση, επικοινωνία και ψυχαγωγία τους.
Όμως, έκρινε ότι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα προστασίας των ανήλικων χρηστών και αφού προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση έθεσε προς συζήτηση στα ενδιαφερόμενα μέρη κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως η καθιέρωση υποχρεωτικής έγγραφης έγκρισης των γονέων ή κηδεμόνων για την πρόσβαση των ανηλίκων στα καταστήματα αυτά, τη μέγιστη ώρα που θα μπορεί να παραμένει εκεί ένας ανήλικος.
http://eviazoom.blogspot.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...