Στην παραδοχή ότι ο αριθμός των μόνιμων διορισμών για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι ελάχιστος προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους της ΟΛΜΕ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των διορισθέντων, ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για μόλις 200 διορισμούς. Σύμφωνα μάλιστα με τον γενικό γραμματεία της ΟΛΜΕ, «οι διορισμοί φαίνεται πως θα είναι ελάχιστοι και σε καμία περίπτωση δεν θα αναπληρώνουν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις».
Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται πως η φετινή χρονιά θα είναι η πιο δύσκολη, καθώς ο αριθμός αυτός δεν είναι ικανός να καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση. Πέρυσι, πάντως, στις σχολικές τάξεις μπήκαν 600 νέοι δάσκαλοι και καθηγητές.
Ακόμα μεγαλύτερο σοκ όμως θα είναι οι περικοπές στις πιστώσεις των αναπληρωτών. Όπως ανέφερε ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μπράτης, οι πιστώσεις που βρίσκονται για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών είναι μειωμένες κατά 2.500 σε σχέση με πέρσι (12.500 πιστώσεις φέτος, έναντι των περσινών 15.000).
Τα μέλη της ΟΛΜΕ παρέδωσαν πολυσέλιδο υπόμνημα, με τα αιτήματα των καθηγητών δημοσίων γυμνασίων και λυκείων, στον κ. Αρβανιτόπουλο.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο υπόμνημά τους: «Ως συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών θα αντισταθούμε για να μην περάσει η αξιολόγηση- χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, που φέρνει την υποταγή, τη διάσπαση του κλάδου, τη μισθολογική καθήλωση, την άρση της μονιμότητας και τις απολύσεις».
Στο πολυσέλιδο υπόμνημα με τα αιτήματα των καθηγητών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων και η δραματική επιδείνωση της εργασιακής και οικονομικής θέσης των εκπαιδευτικών.
Η ομοσπονδία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της αξιολόγησης, κάνοντας σαφές ότι δεν θα δεχθεί να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ προειδοποίησε πως δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά δυσμενής αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών και καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος δεσμεύτηκε πως θα συναντηθεί και πάλι με την ομοσπονδία πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ομαλή έναρξη του σχολικού έτους.
Σχετικά με την αξιολόγηση, η ΟΛΜΕ απείλησε με κινητοποιήσεις, αν δεν αποσυρθεί η διάταξη του ν.4024/11 για τη σύνταξη ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών (έως τις 14 Αυγούστου) ή αν προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας σε νομοθέτηση εκπαιδευτικών αλλαγών μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα σε αντίθεση με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Αναφορικά με τα αιτήματα της ομοσπονδίας, συνοπτικά ζητάει τα εξής:
- Επαρκείς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά.
- Να γίνουν έγκαιρα όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές που εκκρεμούν (μετατάξεις καθηγητών ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια, αποσπάσεις κ.λπ.).
- Άμεση επίλυση του σοβαρού προβλήματος των μετακινήσεων των μαθητών.