Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Βγήκαμε Ολυμπιονίκες στην Αστρονομία !

Το πρώτο της ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια κέρδισε η Ελλάδα στην 6η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Γεγονός που μας κάνει εθνικά υπερήφανους, μετά την απογοήτευση που γεύτηκε η χώρα μας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Στην Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι μαθητές Κρινιώ Μαρούδα (Λεχαινά Ηλείας), Μάνος Βουρλιώτης (Αθήνα), Πάρης Τζιτζιμπάσης (Δράμα), Θέμης Πράπας (Λάρισα) και Ιωάννα Κούρκουλου (Γλυκά Νερά Αττικής). Οι πέντε μαθητές και μαθήτριες επελέγησαν μετά από εξετάσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας. Το 2013, μάλιστα, η 7η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στο Βόλο, στις 27 Ιουλίου.

Η ομάδα έκανε συστηματική προετοιμασία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την προετοιμασία τους είχαν αναλάβει καθηγητές από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα θέματα του θεωρητικού σκέλους στα οποία διαγωνίστηκαν οι έφηβοι στο Ρίο χαρακτηρίστηκαν μάλλον δύσκολα ενώ ακολούθησε η εξέταση των μαθητών στον έναστρο ουρανό, ή παρατηρησιακή εξέταση, όπως λέγεται.

«Το θέαμα ήταν πραγματικά μαγευτικό. Είδαμε αρκετούς νέους αστερισμούς που δεν είναι ορατοί από την Ελλάδα και κυρίως είδαμε πολλές λεπτομέρειές τους, γιατί παρόλο που βρισκόμασταν μέσα στην πόλη, η φωτορύπανση είναι αρκετά μικρή» αναφέρει ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λουκάς Ζαχείλας, στην Καθημερινή.

Αλλά Ολυμπιονίκες αναδείχτηκαν και άλλο νέοι μέσα στον Ιούλιο. Η Ελλάδα μέτρησε 2 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο μετάλλιο στην 6η Μαθηματική Ολυμπιάδα για Φοιτητές Πανεπιστημίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Βουλγαρία και 1 χρυσό, 1 ασημένιο, 3 χάλκινα και μια εύφημο μνεία στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που διεξήχθη στην Αργεντινή.

Τα έξοδα της αποστολής καλύφθηκαν από το υπουργείο Παιδείας με χορηγό τον ΟΠΑΠ, ενώ την προετοιμασία ενίσχυσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ιδρυμα Λάτση.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...