«Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τα κράτη που πλήττονται από κρίση. Όταν το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, αποδυναμώνεται η οικονομία του σε τέτοιο βαθμό, που τα δημοσιονομικά του κράτους χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται», υποστηρίζει ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών προειδοποιεί, μάλιστα, για τον κίνδυνο «εάν δεν σταματήσει αυτή η καθοδική πορεία, η βοήθεια που παρέχεται από κράτη σε κράτη ή τράπεζες να μην μπορέσει να αποδώσει και πολύ».
Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη, «μέχρις ότου η οικονομία ξαναβρεί το βηματισμό της και εμφανίσει θετικά ποσοστά ανάπτυξης». «Η μείωση του ελλείμματος θα καθυστερήσει, αλλά αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε», σημειώνει.
Ο ίδιος πάντως θεωρεί πάντως ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους νομισματικούς χώρους. Το έλλειμμα στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 3% για το 2012, στις ΗΠΑ σε 8,3%, στη Βρετανία σε 7%, στην Ιαπωνία σε 9,9%. Για τη βιώσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών στην ευρωζώνη, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα είναι καλύτερα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή και το έλλειμμα να αυξηθεί προσωρινά στο 4%, ώστε να μην στραγγαλιστεί η οικονομία.
Για το 2013, προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση της οικονομίας σε Ιταλία και Ισπανία.