Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Μπόφινγκερ: Η υπερβολική λιτότητα βαθαίνει την ύφεση

Κατά της υπερβολικής λιτότητας στην ευρωζώνη τάσσεται ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας των «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για... περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομιών που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση τα κράτη που πλήττονται από κρίση. Όταν το παρακάνει κανείς με τη λιτότητα, αποδυναμώνεται η οικονομία του σε τέτοιο βαθμό, που τα δημοσιονομικά του κράτους χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται», υποστηρίζει ο Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών προειδοποιεί, μάλιστα, για τον κίνδυνο «εάν δεν σταματήσει αυτή η καθοδική πορεία, η βοήθεια που παρέχεται από κράτη σε κράτη ή τράπεζες να μην μπορέσει να αποδώσει και πολύ».

Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας στην ευρωζώνη, «μέχρις ότου η οικονομία ξαναβρεί το βηματισμό της και εμφανίσει θετικά ποσοστά ανάπτυξης». «Η μείωση του ελλείμματος θα καθυστερήσει, αλλά αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε», σημειώνει.

Ο ίδιος πάντως θεωρεί πάντως ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όσον αφορά το δημόσιο χρέος, σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους νομισματικούς χώρους. Το έλλειμμα στην ευρωζώνη ανέρχεται σε 3% για το 2012, στις ΗΠΑ σε 8,3%, στη Βρετανία σε 7%, στην Ιαπωνία σε 9,9%. Για τη βιώσιμη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών στην ευρωζώνη, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι θα είναι καλύτερα να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή και το έλλειμμα να αυξηθεί προσωρινά στο 4%, ώστε να μην στραγγαλιστεί η οικονομία.

Για το 2013, προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συρρίκνωση της οικονομίας σε Ιταλία και Ισπανία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...