Τρίτη 15 Μαΐου 2012

«Ναυάγιο» στο Προεδρικό - Πάμε φουλ για εκλογές στις 10 ή 17 Ιουνίου

Ναυάγησαν όπως αναμενόταν οι συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ξεκινούν οι διαδικασίες για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές στις 10 ή στις 17 Ιουνίου.
Μετά από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, διαπιστώθηκε πλήρες αδιέξοδο στην προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή προσωπικοτήτων. Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Καμμένος βγαίνοντας πρώτος δήλωσε ότι «προτείναμε και επιμείναμε στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, όμως εκείνοι προτίμησαν κυβέρνηση δανειστών». Αύριο το μεσημέρι, θα υπάρξει νέα συνάντηση των αρχηγών με τον κ. Παπούλια για να οριστεί ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης και τα υπόλοιπα μέλη της.
Στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί αναβρασμός και τα στελέχη τους προετοιμάζονται για τη νέα σκληρή αναμέτρηση. Στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει ευφορία για τη διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών και έγιναν προσπάθειες όλες τις προηγούμενες ημέρες ώστε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί το απόγευμα με τους νεοεκλεγμένους βουλευτές του κόμματός του και θα επιχειρήσει να εμψυχώσει την παράταξη, μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές της 6ης Μαίου αλλά και μετά την αποτυχία της προσπάθειάς του να συσπειρώσει την παράταξη σε μια ενιαία Κεντροδεξιά. Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί σκεπτικισμός για τη νέα αναμέτρηση αφού οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των ποσοστών. Ο κ. Βενιζέλος σε σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη της παράταξης, σήμερα το πρωί, στην Ιπποκράτους, ζήτησε να ξαναριχτούν στη μάχη των εκλογών προσδοκώντας να συγκεντρώσουν το καλύτερο δυνατό ποσοστό.
Στον ΣΥΡΙΖΑ νοιώθουν δικαιωμένοι από τις εξελίξεις, αφού μετά την άρνησή τους να συνεργαστούν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση τεχνοκρατών, ετοιμάζονται τώρα να διπλασιάσουν τα ποσοστά τους στην προσεχή αναμέτρηση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Φωνές ωστόσο στην Κουμουνδούρου προειδοποιούν ότι απαιτείται προσοχή κατά την προεκλογική εκστρατεία αφού δεν αποκλείεται η επιτυχία του κόμματος στις 6 Μαίου να γυρίσει μπούμερανγκ αν οι πολίτες κρίνουν ότι η χώρα οδηγείται σε αποσταθεροποίηση. ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Ελληνες αλλά και Χρυσή Αυγή προσδοκούν καλύτερα αποτελέσματα από τις κάλπες ενώ Στέφανος Μάνος και Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζονται για κοινή κάθοδο.
Ας σημειωθεί ότι το άρθρο 37 του Συντάγματος ορίζει ότι αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ρένα Ασημακοπούλου θα είναι πιθανότατα η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...