Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

"Κούρεμα" μισθών 10% στο εμπόριο προτείνουν οι εργοδότες

Πρόταση για μείωση μισθών κατά 10% χωρίς να θιγούν δώρα και επιδόματα θα ρίξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων του εμπορίου, οι εργοδότες της... Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.

Η συνάντηση των εργοδοτών με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος θα είναι η πρώτη μετά την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στο εμπόριο τον Ιούλιο του 2011 η οποία προέβλεπε αυξήσεις 1,6% στους κατώτατους μισθούς, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πράξη.

Οι πρώτες ρωγμές στην εν λόγω κλαδική σύμβαση είχαν διαφανεί ήδη από τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς όταν οι εργοδότες του εμπορίου μαζί με τον ΣΕΒ είχαν καθίσει ξανά στο τραπέζι για να «αμφισβητήσουν» τις υπογραφές τους.

Πλέον η... μετατροπή των αυξήσεων σε μειώσεις για τους 430.000 μισθωτούς που απασχολούνται στο εμπόριο λαμβάνει επίσημη μορφή (σ.σ ήδη ανεπίσημα οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν περικόψει μισθούς), και συνοδεύεται από το διπλό επιχείρημα των εργοδοτών ότι τα δεδομένα στην αγορά έχουν επιδεινωθεί, και πως είναι ανάγκη οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης στο εμπόριο να ξεκινήσουν ενόσω η κλαδική σύμβαση είναι σε ισχύ, ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μια μαζική συμπίεση των αποδοχών στα όρια των μειωμένων κατώτατων αμοιβών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εμπόρων, ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας η οποία θα διασφαλίζει επαρκώς τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και θα ενισχύει τις αντοχές των επιχειρήσεων στην κρίση, θα αποτελέσει ηχηρό μήνυμα για την αναγκαιότητα των συλλογικών συμβάσεων στο σύνολο της αγοράς, η οποία διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον μαζικής κατάρρευσης των αποδοχών των εργαζομένων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...