Μέτρα, που φθάνουν μέχρι τη διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων που ρυπαίνουν τον Ασωπό, ζητεί από τη νομαρχία Βοιωτίας το ΣτΕ με 8 αποφάσεις του.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται καθ' υποτροπή ρύπανση δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά επιβάλλεται η διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τους δικαστές η Νομαρχία Βοιωτίας όφειλε να ερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες λειτουργίας των οκτώ βιομηχανικών μονάδων, μεταξύ των οποίων και της Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία , και «αναλόγως να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις προσωρινής ή οριστικής, μερικής ή ολικής διακοπής λειτουργίας τους».
Το ΣτΕ αναπέμπει τις υποθέσεις στη νομαρχία ώστε να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του Ασωπού.
Όμως, η νομαρχία «παρέλειψε να πράξει τα οφειλόμενα και τώρα οι οκτώ υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ θα αναπεμφθούν στην νομαρχία ώστε να λάβει τεκμηριωμένα μέτρα για την προστασία του Ασωπού.
Στην περιοχή των Οινοφύτων και του Σχηματαρίου λειτουργούν σήμερα περίπου 700 βιομηχανικές μονάδες, ενώ δεν υπάρχει κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Ο Ασωπός ποταμός έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης της Ρύπανσης των Επιφανειακών Νερών της Χώρας.