Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Τι κοινό έχει μια πτήση με αεροπλάνο και ένα ποτήρι νερό από τη Μεσσαπία της Εύβοιας; Το... ποσοστό ρίσκου που αναλαμβάνει κανείς πετώντας στα 30 χιλιάδες πόδια, στη μια περίπτωση, και πίνοντας μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό, στην άλλη!
Παρά τη δικαστική απόφαση που επικαλείται την αρχή της προφύλαξης για το εξασθενές χρώμιο, κάποιοι κρατικοί φορείς δεν φαίνεται ότι έχουν πεισθεί για την επικινδυνότητά του.«Υπάρχει ασφαλής πτήση με αεροπλάνο;» διερωτήθηκε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, όταν τον ρωτήσαμε αν θα έπινε νερό από τη Μεσσαπία. «Σε κάθε πράγμα στη ζωή υπολογίζεται ένα ανεκτό όριο διακινδύνευσης» απάντησε. «Για το εξασθενές δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. Δεν έχουν θεσμοθετήσει όριο, ούτε καν στην πρωτοπόρο Καλιφόρνια. Στις καρκινογόνους ουσίες παραμετρικές τιμές ορίζονται ύστερα από μακροχρόνιες τοξικολογικές έρευνες. Είμαι σαφέστατα υπέρ της θεσμοθέτησης ορίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη».
Αναμφισβήτητα η τοποθέτηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, στη Βουλή για το νερό της Μεσσαπίας και η αλλαγή πλεύσεως, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι των Οινοφύτων και της Μεσσαπίας, που σημείωσε σχετικά με το καρκινογόνο βαρύ μέταλλο, άναψε «φωτιές».
Στην απάντησή της προς την Αικατερίνη Περλεπέ, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός, αν και παραδέχθηκε το πρόβλημα ρύπανσης εδάφους και υδάτων, επέλεξε να παραπέμψει «στις ελληνικές καλένδες» την οριστική επίλυσή του υποστηρίζοντας ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς από το ολικό», γιατί κάτι τέτοιο είναι «πάρα πολύ δύσκολο». Προανήγγειλε μάλιστα διεθνές επιστημονικό συνέδριο προκειμένου να εξακριβωθούν οι επιπτώσεις του εξασθενούς!
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Μεσσαπίας από την περασμένη Δευτέρα υδροδοτούνται από το δίκτυο τέσσερις ώρες ημερησίως, αφού το Μονομελές Πρωτοδικείο της Χαλκίδας απαγόρευσε τη χρήση νερού με περιεκτικότητα εξασθενούς πάνω από 2 μg/l.
Ο δικαστής στην απόφαση επικαλέσθηκε τη νομοθετημένη αρχή της προφύλαξης και αποδέχθηκε ότι το εξασθενές χρώμιο μπορεί να αποδειχθεί καρκινογόνο.
Αξιοποίησε ταυτόχρονα μετρήσεις του ΙΓΜΕ, της Χημικής Υπηρεσίας Λιβαδειάς, καθώς και πιστοποιημένων εργαστηρίων, που βεβαίως διαχωρίζουν το ολικό από το εξασθενές και το ανιχνεύουν σε τιμές μέχρι και 42 μg/l!
Παραπομπή στο μέλλον
Και, ενώ στις 30 Ιουνίου που ελήφθη η δικαστική απόφαση όλοι πίστεψαν ότι η λύση είναι κοντά, η εισήγηση της υπουργού ήρθε να «παγώσει» εν μέσω θέρους τις τοπικές κοινωνίες.
«Η υπουργός, αγνοώντας ηθελημένα ή αθέλητα τη δικαστική απόφαση αλλά και τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, μεταθέτει τη θεσμική ρύθμιση για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό κάπου στο μέλλον, επαναλαμβάνοντας την παράνομη θέση της πολιτείας πως εξασφαλίζει τους πολίτες η ισχύουσα ρύθμιση που βλέπει μόνο ολικό χρώμιο» τονίζει ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης, μέλος του ΙΤΑΠ Οινοφύτων.
Εξίσου οργισμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της Μεσσαπίας. «Αν τελικά δεν πρόκειται για γκάφα ολκής της υπουργού, αν δεν πρόκειται για άγνοια και ανευθυνότητα, τότε πρόκειται περί ψευδούς πληροφόρησης, παραπλάνησης και εξαπάτησης πολιτών, με ηθική αυτουργία στην πρόκληση ανεπανόρθωτων βλαβών στην υγεία τους» αναφέρει ανακοίνωση του περιβαλλοντικού συλλόγου ΓΑΙΑ.
Εντονη διαμάχη προκάλεσε η απάντηση της υπουργού και μεταξύ ανώτατων στελεχών του ΥΠΕΚΑ. Κάποια απ' αυτά τονίζουν ότι «ο ανθρώπινος οργανισμός... αντέχει» και άλλα ότι «το ΥΠΕΚΑ εκτέθηκε. Τον Φεβρουάριο ο ειδικός γραμματέας είχε αποσαφηνίσει ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός και να τεθούν όρια». Θυμίζουν δε ότι η υπουργός συνυπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θεσπιζόταν όριο μόλις 3 μg/l για τα επιφανειακά νερά του Ασωπού, που δέχεται... βιομηχανικά λύματα. Οι ίδιοι αναρωτιούνται για τα αίτια της πολιτικής παλινδρόμησης, όπως αναφέρουν, και τονίζουν: «Οταν το όριο στο εξασθενές είναι αυστηρό, δύσκολα το επιτυγχάνει κανείς».
Ο κ. Ανδρεαδάκης στέκεται κριτικά απέναντι στην απόφαση του Πρωτοδικείου της Χαλκίδας, υπογραμμίζοντας τον τοπικό χαρακτήρα του: «Η αρχή της προφύλαξης δεν μπορεί να οδηγεί σε όριο. Είναι αξιοπερίεργο πώς μια τοπική δικαστική αρχή έβγαλε συμπεράσματα που δεν μπόρεσαν να βγάλουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι».
Εριξε τέλος την «καυτή πατάτα» της ευθύνης αλλού: «Η θεσμοθέτηση ορίου στα πόσιμα ύδατα είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και η παροχή νερού δουλειά του δήμου και του υπουργείου Εσωτερικών. Εμείς κινητοποιούμε τους αρμόδιους».
Να διευκρινίσουμε ότι η αρμοδιότητα για την ποιότητα υπόγειων νερών, που στη συγκεκριμένη περίπτωση υδροδοτούν τη Μεσσαπία, ανήκει στο ΥΠΕΚΑ. Στο μεταξύ μεγάλη αναταραχή επικρατεί στο υπουργείο ύστερα από εξώδικο που απηύθυνε ο δήμος Μεσσαπίων προσωπικά στην υπουργό, εγκαλώντας τη μη λήψη μέτρων και ζητώντας άμεση υδροδότηση του δήμου με 4.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως μέσω υδροφόρας.
Σαν να μην έφτανε αυτό, τη θερινή καταιγίδα στο ΥΠΕΚΑ δυνάμωσε ένα δεύτερο νομικό έγγραφο -αίτηση δράσης πρόληψης, αποκατάστασης- στο οποίο ο δήμος ζητάει να αποδοθούν ευθύνες στους ρυπαίνοντες και ν' αποκαταστήσουν το περιβάλλον.
Αμαρτωλό ιστορικό
Αποκορύφωμα στάθηκε η αποστολή δύο καταγγελιών που αναφέρονται στο αμαρτωλό ιστορικό της Μεσσαπίας, τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και προς το Ευρωκοινοβούλιο.
Πρόκειται για μια θεαματική μεταστροφή 180 μοιρών στην πολιτική του «γαλάζιου» δημάρχου Αντώνη Μπαζώτη, που μέχρι προ τινος αρνιόταν πεισματικά την ύπαρξη του προβλήματος και οχυρωνόταν πίσω από την επιστημονικά ξεπερασμένη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας περί πόσιμου νερού με περιεκτικότητα 50 μg/l ολικό χρώμιο.
Παράδειγμα της ακαμψίας που επεδείκνυε σε όσους τολμούσαν να χαρακτηρίσουν το νερό καρκινογόνο αποτελεί εξώδικο που έστειλε στους νομαρχιακούς συμβούλους του ΚΚΕ Σοφία Ντούρου και Ανδρέα Τσακό και στο οποίο ζητούσε να καταθέσουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι το νερό είναι ακατάλληλο.
Σήμερα ο ίδιος, που διετέλεσε μέλος του δ.σ. της ΛΑΡΚΟ, χρησιμοποιεί στις προσφυγές του επιχειρήματα και πανεπιστημιακές μελέτες που απέρριπτε! Μετά την ομιλία Μπιρμπίλη έσπευσε να ανακοινώσει ότι τελικά δικαιώθηκε! Πολιτικοί ελιγμοί που προκαλούν ζαλάδα..
enet.gr