Σάββατο, 15 Μαρτίου 2014

O Αναγνωστάκης για την αναστολή των απειλητικών ειδοποιητηρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία

Ο βουλευτής Εύβοιας, της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Αναγνωστάκης, καταθέτει ως αναφορά την με ημερομηνία 12-3-2014 επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, με θέμα την αναστολή των απειλητικών ειδοποιητηρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία.


Στην επιστολή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία στέλνουν επιστολές με τις οποίες ζητούν από τους επιχειρηματίες να ενταχθούν αμέσως σε ρυθμίσεις αλλιώς θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις. 


Σε αυτές τις δύσκολες εποχές  για τους επιχειρηματίες τα ασφαλιστικά ταμεία απαιτούν προκαταβολές και ποσά δόσεων εκτός πραγματικότητας.

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας


Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας, ζητά την άμεση παρέμβαση σας σχετικά με το θέμα των απειλητικών ειδοποιητηρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Ως γνωστόν τα Ταμεία αποστέλλουν σωρηδόν προς τους υπόχρεους και ασφαλισμένους ανά την επικράτεια επιστολές, με τις οποίες ζητούν από αυτούς να ενταχθούν αμέσως σε ρυθμίσεις, αλλιώς θα προχωρήσουν σε αναγκαστικές εισπράξεις και κατασχέσεις. Η αποστολή των συγκεκριμένων επιστολών έχει ξεσηκώσει δικαιολογημένα θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων από τους χειμαζόμενους λόγω της οικονομικής στενότητας επιχειρηματίες, καθώς το ύφος γραφής είναι ιδιαίτερα απειλητικό και σίγουρα δεν βελτιώνει το κλίμα στην αγορά, λίγο πριν το Πάσχα.

Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί ότι με εκφοβισμούς και απειλές του επιχειρηματικού κόσμου δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η ρευστότητα των ταμείων. Είναι προφανές ότι όποιος από τους ασφαλισμένους, με τις παρούσες προϋποθέσεις μπορούσε μέχρι τώρα να ενταχθεί στην ρύθμιση, το έχει ήδη κάνει. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που ο επιχειρηματίας, εξ’ ανάγκης και μόνο ιεραρχεί τις προτεραιότητές του, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ συνεχίζουν να  «διώχνουν» αυτόν που τα βάζει στην πρώτη θέση, απαιτώντας προκαταβολές και ποσά δόσεων εκτός πραγματικότητας. 

Αντιλαμβανόμαστε το άγχος των Διοικήσεων των Ταμείων, που προφανώς ζητούν την αυστηρή εφαρμογή των εγκυκλίων, φοβούμενοι να μην κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος, όμως έτσι η όποια ρύθμιση δεν πρόκειται να αποδώσει, ούτε η ρευστότητα των ταμείων να αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, είτε μπορούν να επιλέξουν την παραίτησή τους, είτε να σκεφτούν πως θα προχωρήσουν στις αναγκαίες διευθετήσεις και να προτείνουν προσαρμογές του πλαισίου, ώστε η ρύθμιση που περιγράφεται στις διατάξεις, να εφαρμοστεί με τρόπο που να μπορεί να αποδώσει καλύτερα αποτελέσματα στις ταμειακές ανάγκες των ταμείων.  

Αυτά θεωρούμε ότι είναι τα απαραίτητα βήματα των ικανών Διοικήσεων για να λυθούν τα προβλήματα και όχι οι απειλητικές επιστολές άνευ ουσίας, που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αναστατώνουν, να θυμώνουν και να τρομοκρατούν χιλιάδες οικογένειες. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους και δεν χρειάζονται ούτε ποινικές διώξεις, ούτε κατασχέσεις, για να ανταποκριθούν προς αυτές. Το μόνο που χρειάζονται είναι ρεαλισμός και καλή θέληση. 

Ενώ, λοιπόν, αναμέναμε από τα Ταμεία θαρραλέες αποφάσεις και έξυπνες διαδικασίες ανάλογες της πραγματικής τους βούλησης, παρατηρούμε ένταση των εισπρακτικών μέτρων που στέλνει το λάθος μήνυμα σε λάθος χρόνο. Σε μια κρίσιμη καμπή που οι μικρομεσαίοι της αγοράς με τεράστιες θυσίες έχουμε κατορθώσει να διατηρήσουμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, απαιτείται από τις Διοικήσεις των ασφαλιστικών μας "οίκων" να δώσουν χείρα βοηθείας σε αυτούς που τους στηρίζουν και όχι να τους γκρεμίζουν.

Παρακαλούμε να προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες, για να ανασταλεί η αποστολή κατασχετηρίων και ειδοποιητηρίων απειλής ποινικών διώξεων, τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και μέχρι την απαραίτητη βελτίωση τόσο της διατύπωσης όσο και εφαρμογής όλων των εγκυκλίων, ώστε οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις να αποτελέσουν επιτέλους λύσεις για Ταμεία, επιχειρήσεις και ασφαλισμένους...»

Με εκτίμηση
         Η Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Αγιοστρατίτη Παρασκευή                                                          Γεροντίτης Σπυρίδων

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...