Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Δραματικές συνέπειες στις γυναίκες έχουν τα νέα μέτρα στον τομέα της υγείας

Δραματικές συνέπειες  στις γυναίκες έχουν τα νέα μέτρα στον τομέα της υγείας. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα  της εκδήλωσης -συζήτησης που οργάνωσε ο  Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας.

Ομιλητές ήταν ο γιατρός και Περιφερειακός Σύμβουλος Τάσος Χρονάς και η γιατρός και μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ Μαριάνθη Αλιφεροπούλου-Χαλβατζή.

Ο κος Χρονάς στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις της εφαρμογής του ΕΟΠΥΥ και των νέων μέτρων στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, παρουσιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μετά και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την κατάργηση των κέντρων υγείας. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη παροχής ενός καθολικού και αποκλειστικά δημόσιου σύγχρονού συστήματος Υγείας. 

Εν συνεχεία η κα. Αλιφεροπούλου-Χαλβατζή παρουσίασε τις θέσεις της ΟΓΕ για την υγεία και τη μητρότητα, αναλύοντας εμπεριστατωμένα τις συνέπειες που βιώνουν οι γυναίκες της λαϊκής οικογένειας ειδικότερα εξαιτίας της απαξίωσης της προληπτικής ιατρικής.

Επιπρόσθετα υποστήριξε την επιτακτική ανάγκη κατάργησης κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας καθώς και τους στόχους και το πλαίσιο πάλης της ΟΓΕ:

*Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό σε όλους. Να χορηγείται βιβλιάριο ασθενείας χωρίς καμία προϋπόθεση σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβόλια για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα των ανέργων και των ανασφάλιστων.


*Το κράτος να χρηματοδοτήσει πλήρως και με επάρκεια όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να παρέχουν πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Για όσο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους να αναλάβει το κράτος να τα χρηματοδοτεί, ώστε να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, κλπ.

*Να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν λαϊκή περιουσία όσες ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις. Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία δημόσια μονάδα υγείας, κανένα νοσηλευτικό κρεβάτι. Ανάπτυξη όλων των δημόσιων υποδομών και κάλυψή τους με σύγχρονο και επαρκή σε αριθμό ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Να μην παραχωρηθεί κανένα δημόσιο κρεβάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες. Καμιά σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Να καταργηθεί το καθεστώς των «θέσεων» στα δημόσια νοσοκομεία.

*Να αναπτυχθούν πανελλαδικά Δημόσια Κέντρα Υγείας, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε όλο το λαό με προσανατολισμό την πρόληψη. Θα καλύπτουν πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες του οικογενειακού προγραμματισμού και του προγεννητικού ελέγχου. Θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Θα καλύπτουν τις ανάγκες με οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

*Εφ’ άπαξ «επίδομα τοκετού» ίδιο σε όλες τις γυναίκες, ύψους 1.000€, 2.000€ στη δίδυμη και 3.000€ στην τρίδυμη κύηση κλπ. Να δίνεται στις εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες και στις άνεργες ή ανασφάλιστες και ανεξάρτητα του είδους της υγειονομικής μονάδας που γίνεται ο τοκετός (με σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ). Η δαπάνη να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στις σημερινές συνθήκες πολύ περισσότερο αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των τεράστιων εξόδων που απαιτεί η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια.

*Μαζικές προσλήψεις για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να ενταχθούν άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας (δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ, υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ), όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας οι αποκλειστικές νοσοκόμες/οι.

Κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής φαρμάκων και πάσης φύσεως τεχνικών βοηθημάτων, τεχνητών μελών, υγειονομικού υλικού και δωρεάν διάθεσή τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών και της κάθε ξεχωριστής αναπηρίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...