Ο Ελληνας από την Κύμη έχει ριζώσει στο Μικότο και προσπαθεί να μεταφέρει στους Ιάπωνες γεύση από την Ελλάδα. Ενώ οι εν Ελλάδι συμπατριώτες του συρρέουν στα νεόκοπα σούσι-ρεστοράν, ο κ. Φραγκής μαθαίνει στους γιαπωνέζους το παρθένο ελαιόλαδο, τη γεύση της φέτας, τις ελιές και το γιαούρτι μέσω της επιχείρησής του Nostimia.com.
«Υπάρχει φόβος, αβεβαιότητα, αλλά οι άνθρωποι εδώ δεν είναι εκδηλωτικοί, δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους. Η ζωή συνεχίζεται», λέει ο Ελληνας επιχειρηματίας που ζει 10 χρόνια τώρα στην Ιαπωνία.
Ρομαντικός
«Ολοι μας έχουμε υποχρεώσεις, ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν, που μας έχουν στηρίξει στο παρελθόν. Δεν μπορείς να φύγεις για να γλιτώσεις το τομάρι σου, είναι απάνθρωπο. Πώς θα κοιτάς στον καθρέφτη μετά; Ισως είμαι ρομαντικός, ίσως της παλιάς σχολής... Η ζωή αξίζει επειδή σε εκτιμούν άνθρωποι γύρω σου. Αν το χάσεις, δεν αξίζει να ζεις».
Η πόλη του Μικότο απέχει 130 χλμ. από τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα και άλλα τόσα από το Τόκιο. Εκεί ζει ο κ. Φραγκής με τη σύζυγο και την κόρη τους. Το δικό του ταξίδι άρχισε από την Κύμη και επόμενος σταθμός ήταν η Αγγλία, όπου γνώρισε τη γυναίκα του και μετά από πολλά χρόνια διαμονής στον δυτικό κόσμο αποφάσισαν να μεταφερθούν στην Απω Ανατολή.
«Τώρα η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη και όλα κυλούν σχεδόν ομαλά. Δεν υπάρχουν ούτε ελλείψεις προϊόντων, τα ράφια είναι γεμάτα. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι με τη βενζίνη, καθώς υπάρχει μικρή έλλειψη. Στο Μικότο η ένταση της δόνησης που έφτασε ήταν 7,5 Ρίχτερ. Ομως τα σπίτια είναι αντισεισμικά και δεν υπήρξαν ζημιές.
Εκανα βόλτες, γύρισα στην πόλη και είδα ότι απλώς είχαν πέσει μερικά κεραμίδια χωρίς να πληγεί κανένα κτίριο. Μονάχα μερικές μάντρες και μια μισογκρεμισμένη αποθήκη. Οι σεισμοί εδώ είναι καθημερινό φαινόμενο.
Ολα τα σπίτια είναι ξύλινα και με αρμούς. Δεν υπάρχουν καρφιά, δεν υπάρχει μέταλλο, ούτε βίδα ούτε κόλλα. Στους σεισμούς τα κτίρια μπορεί να ταρακουνιούνται, να πηγαινοέρχονται, αλλά δεν πέφτουν. Τα υλικά είναι θηλυκωμένα το ένα μέσα στο άλλο» εξηγεί ο κ. Φραγκής.
ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Τους μαθαίνει τη φέτα και το γιαούρτι
«Η Ελλάδα, δυστυχώς, ως χώρα είναι ουσιαστικά άγνωστη στους Ιάπωνες, όπως και τα ελληνικά προϊόντα. Το καλό είναι ότι όπου κάνουμε τοποθετήσεις προϊόντων έχουμε σε ποσοστό 95% επανάληψη της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μας αρέσουν στους Ιάπωνες, οι οποίοι όμως δεν τα γνωρίζουν και πρέπει να τα δοκιμάσουν. Ο,τι κάνουμε μόνοι μας. Δεν εχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια απο την Ελλάδα για την προώθηση των προϊόντων», λέει ο κ. Φραγκής.
Ο ίδιος δηλώνει πολίτης του κόσμου, χωρίς να παραλείπει μια-δυο επισκέψεις τον χρόνο στην πατρίδα για να δει συγγενείς και φίλους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ/ethnos.gr